Kevesek számára ismeretlen a Michael Morpurgo 1982-ben megjelent könyve alapján rendezett 2011-es Hadak útján (War Horse) című megható mozifilm, amely hatalmas sikert aratott.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a történetet színpadra is vitték, melyet először Londonban kezdték el játszani, 2007-ben.

A darab az óta is nagyon népszerű, a nézőtérre nem jellemző az üres hely, így időről időre újrajátsszák. Néhány hónappal ezelőtt, Londonban töltött utazásom során nekem is szerencsém volt megtekinteni az előadást a National Theatre színpadán.

War Horse – Mi áll a történet hátterében?

Tudjuk, hogy a Világháború több tíz millió harcost küldött a halálba, melyek közül 800.000 brit volt. Azt az adatot azonban kevesen tudják, hogy a britek egy millió reménytelen lovat küldtek Franciaországba 1914 és 1918 között, melyből csupán 62.000 tért vissza. A War Horse bepillantást nyújt azokba a pillanatokba, amiket ezek a lovak átéltek.

Fordítás Max Hastings Forgotten Heroes című cikkéből

War Horse – Mit láthatunk a színpadon?

A történet egy Albert nevű fiú és lova, Joey közötti különleges kapcsolatról szól. Az első világháború kezdetén járunk, mikor Albert apja igen drágán megvásárolja az akkor még csikó Joey-t.

Albert hosszú, fáradtságos munkával tanítgatja és szoros barátság alakul ki köztük. Joey-ról a közös munka folyamán kiderül, hogy nem csak tökéletesen kezes hátasló, de a földeken is hasznát veszik. Joey kitartásának hála, hogy Albert családja megtarthatja a kibérelt birtokot, melyet a hatalmas ló egyedül szántott fel.

War Horse

A sok befektetett energia ellenére egy kegyetlen vihar elviszi a termést, így Albert apja rákényszerül, hogy eladja Joey-t a brit lovasságnak és ezzel elkezdődik Joey és Albert kalandos utazása, Albert ugyanis elhatározza, hogy megtalálja szeretett barátját, így ő maga is beáll a hadseregbe.

A történet párhuzamosan mutatja Albert és Joey történetét. A háború alatt a fiú számára az egyetlen reményt lova megtalálásának csekély esélye adja, melyben rajta kívül senki nem hisz.

Joey eközben a poklok poklát éli meg. Időközben összebarátkozik egy gyönyörű fekete lóval, Topthron-nal, akivel többször is gazdát váltanak. Legkegyetlenebb helyzetük, mikor a katonaság tankok elé fogja be őket. Topthron sajnos gyengébbnek bizonyul Joey-nál és mint sok-sok tehervontató lótársával együtt, ő is elpusztul.

Joey-t borzasztóan megviseli a veszteség és Topthron teteme felett gyászolva lemarad a seregtől. Nyugalmát egy hatalmas tank zavarja meg, mely Joey-t menekülésre kényszeríti. Az eszeveszett vágta közben bekeveredik a frontvonalra, ahol egy kifeszített szögesdrót ejti csapdába. A ló addig-addig vergődik, mígnem teljesen bele nem gabalyodik a drótkötélbe.

A háborús felek hamar felfedezik a vergődő lovat és pillanatnyi tűzszünetet tartva közösen szabadítják ki Joey-t. A ló megannyi sebből vérzik, állapota közel reménytelen.

Ennek ellenére mindkét fél magának akarja a lovat, hiszen tisztában vannak vele, hogy a katonák számára ez egyfajta szimbólumot jelenthet („A csataló, amely megannyi dolgot túlélt, a mi oldalunkon áll!”). A lovat végül pénzfeldobásával a britek nyerik meg és vezetik magukkal vissza.

Albert csapatát Joey menekülése előtt támadás éri, ahol a fiú súlyosan megsérül és ideiglenesen elveszti látását. A gyengélkedőn jut hozzá el a hír, hogy egy csatalovat találtak a frontvonalon, de mivel olyan súlyosan megsérült, nem érdemes vele foglalkozni, le fogják lőni.

Albert azon nyomban a lóhoz vezetteti magát és magához szólítja a lovat, aki megismerve rég látott gazdája hangját, odalép hozzá. A lovat végül sikerül meggyógyítaniuk, a háború hamarosan véget ér, Albert pedig lova hátán tér haza családjához.

A háború végére Albert személyiségében erős jellemfejlődést tapasztalhatunk. Az értékrendszere alapjaiban változik meg, és az eleinte érzékelt csökönyössége, szülei elleni lázadása a háború végére elszáll.

War Horse – Az előadás minősége

A majd 3 órás színpadi előadás egyszerűen lenyűgöző. Az életnagyságú lóbábokat három ember mozgatja akkora beleéléssel, hogy a közönség teljes beleéléssel élvezheti az előadást.

A színészek olyan alapvető mozzanatokat valósítanak meg a lóbábokkal, mint a sunyítás, a hirtelen megijedés vagy a horkangatva hátrálás.

War Horse – Színpadi lovak a valóságban

Érdekes megjegyezni, hogy a műsor népszerűsége és hihetetlen előadásmódja, realisztikus ábrázolása miatt megannyi kísérlet történt arra vonatkozóan, hogy hogyan viselkedik egy igazi ló egy bábló találkozás alkalmával.

Az eredmények elképesztőek, ugyanis az igazi lovak teljesen úgy viselkedtek a báb jelenlétében, mintha fajtársukkal találkoztak volna.