A tereplovaglás teljes mértékben eltér a lovardai pályán történő lovaglástól. Nem csupán azért, mert egy homokos pálya végeláthatatlan körei után megnyílik előttetek a világ, hanem alapjaiban változik meg a ló viselkedése.

A tereplovaglás hatásai a lóra

Természetesen minden ló más. Más a múltja, más a lovasa, más a természete, éppen ezért nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a következő dolgok minden lóra igazak. Viszont ha az adott lóval még sohasem voltál terepen, nem tudhatod, hogy hogyan fog viselkedni.

A lovardában a ló már megismerkedett az összes hanggal, tárgyal, amelyek folyamatosan körbeveszik. Ezek a dolgok természetessé váltak számára és mivel nap mint nap látja őket, nem keltenek benne félelmet. Azonban tereplovaglás alkalmával csupa ismeretlen, számára ijesztő dolgokkal találkozhat, amely sok esetben hirtelen bukkannak fel az orra előtt.

Emiatt van az, hogy a ló amint elhagytátok a lovarda kapuját rögtön nézelődni, fülelni kezd minden irányba. Vizsgálja a hangokat, körbenéz, hogy nincs-e veszély.

Terepbiztos ló egyszerűen nem létezik. Minél többet foglalkozol vele, annál jobban el fog fogadni vezetőjeként, ezáltal jobban fog bízni az utasításaidban. Elérhető, hogy szinte vakon kövesse az utasításaidat, de alapvetően egy menekülő állatról beszélünk. Ha veszélyben érzi magát, nagy a kockázata, hogy ha mást nem is, de oldalra ugrik.

Számolni kell vele, hogy a tereplovaglás vége fele, amikor már hazafele veszitek az irányt, a ló sokkal élénkebben fog menni. Ennek azonban nem az az oka, hogy még nem fáradt el teljesen, csupán hihetetlen tájékozóképességgel rendelkezik. Ez alatt azt értem, hogy a ló tudja, hogy merre van a lovarda iránya, bármilyen messzire is csatangoltatok el. Ha esetleg a lovas leesik és a ló nem áll meg, hanem ijedtében elfut, akkor nagy valószínűséggel hamarosan a lovarda mellett fog legelészni.

tereplovaglás

 Tereplovaglás biztonságosan

Mint már más sportoknál is említettem, de a lovaglásnál kiemelkedően fontos, hogy mindig legyen nálad feltöltött mobiltelefon. Az is fontos, hogy a készülék a zsebedben legyen és ne mondjuk a nyeregtáskában, mert ha a ló magadra hagy, akkor olyan mintha nem vittél volna magaddal telefont.

Ha terepre mész indokolt, hogy legyen nálad kés. A ló bármikor beleakadhat, gabalyodhat valamibe, amitől pánikba eshet. Az ilyen eset azonnali cselekvést kíván és ha nem tudod idejében kibogozni a pacit, könnyen nagyobb baj is lehet.

A harmadik fontos tétel, amit igyekezz mindig magadnál tartani, az az ivóvíz. Ha nagyobb baj nincs is, de mondjuk eltévedtek és akkor bizony jó, ha van mivel csillapítani a szomjadat.

A végére hagytam talán a legfontosabb tereplovaglási szabályt – soha ne indulj útnak egyedül! Ha éppen nincs, aki veletek tartson az útra, akkor inkább maradjatok bent a pályán. Ha kint egy komolyabb sérülést szenvedsz, esetleg elájulsz, hiába van telefon a zsebedben, senki nem fogja tudni, hogy merre vagy.