A lovak ijedezését terepen legtöbbször nem a vadon élő állatok vagy a hatalmasra nőtt lapulevelek okozzák, hanem az hatalmas mennyiségben szanaszét hagyott szemétkupacok.

A veszélyes hulladékot is tartalmazó szemét halmazok sok erdőben jelentenek problémát. Ha egy zacskó előkerül, akkor általában a többi környezetszennyező is kapva a „lehetőségen” mellé pakolgatja a saját adagjait. Egyszerű pszichológiai tény, hogy ha az ember azt látja, hogy a másik megtette, akkor úgy érzi neki is szabad, nem nagy bűn és különben sem ő volt az első.

A hanyagul összecsomagolt hulladékot ráadásul a szél szanaszét viszi, ezzel tulajdonképpen elárasztva a környezetet.

szemét

Miért ijed meg a ló a szemét látványától?

A környezetbe nem odaillő, gyanús dolgoktól. Természetes, hogy menekülőre fogja, ha olyat lát, ami egyáltalán nem illik bele a megszokott, zöld környezetbe.

Ezen felül számos olyan szemét is kerül az útba, ami veszélyes lehet a ló testi épségére – drótok minden mennyiségben, üveg, cseréphalmazok, minden amibe, ha a ló belelép vagy a farkára fenn akad, lehet, hogy kisebb – nagyobb sérülés lesz a következménye. Sőt, az is előfordulhat, hogy ijedés következtében a lovas esik bele az így létrehozott „csapdákba”.

Mit lehet tenni, ha szemetet látsz?

A legtöbb esetben ilyenkor az ember elhúzza a száját és tovább sétál, de mégis ha valaki tenni akar az ügy ellen, hova fordulhat segítségért?

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség felé, illetve segítheted a Hulladékvadász csapatát is egy akár anonim bejelentéssel is!