Nincs olyan ló tulajdonos, akinek a lova soha nem sérült volna még meg. Ami nekünk óriási sebnek tűnik az gyakran csak apró vágás számukra, azonban jó, ha felkészülsz a balesetekre!

Ami nem hiányozhat a szekrényedből – sérülések kezelése alapfokon

A legtöbb sérülésnél teljesen elegendő, ha lefújod fertőtlenítő sprével. A legtöbb sebet pedig te magad is el tudod látni. Persze először ellenőrizni kell, hogy nem becsülöd-e alá a bajt. Ha nem vagy biztos benne, hogy nincs komolyabb baj, akkor inkább fordulj állatorvoshoz. Magadtól egy mélyebb vágásnál nem fogod tudni feltétlenül, hogy nincs-e súlyos baj – ín- vagy szalagsérülés például.

Ha a sérülésről egyértelműen meg tudod állapítani, hogy nem kell varrni vagy komolyabb kezeléssel ellátni, de tisztán szeretnéd tudni, akkor a legjobb, ha bekötözöd. A kötözés egy komolyabb sérülésnél is átmeneti megoldást nyújthat, amíg az orvos odaér, tehát jó kigyakorolni a feladatot.

Sérülések

Sérülések kötözése

Ha „szerencséd van”, akkor a ló olyan helyen sérült meg, ami könnyen hozzáférhető. Ebben az esetben hígíts fel egy kevés vízben betadin-t, majd mosd ki a sebet alaposan. Fogj egy tiszta gézt, mártogasd bele a betadinos vízbe. Fogj egy vattacsomagot, tekerd rá gézzel takart sebre, majd pólyázd be. Erre az öntapadós kötszer a legjobb és legegyszerűbb. A vatta egy kicsit lógjon túl a fedőkötésen, hogy ne zavarhassa a ló bőrét.

Persze a sérülések általában nem könnyen köthető helyen vannak

Ha a sérülés mondjuk, ha például a pata felett van, ahol nehéz hozzáférni, akkor a legegyszerűbb, ha megkérsz valakit, hogy segítsen. A kötözés igazából a leghozzáférhetetlenebb helyeken is megvalósíthatóak. Még a patához erősített kötözés is kibír legalább egy napot, ha megfelelően rögzítetted.

Ha kötözni kellett a lovat, akkor ügyelj rá, hogy utána ne ázzon át a kötés kívülről. Ha a patán van a kötés, akkor ez sajnos könnyen megeshet vizes talajon. Erre az időre állítsd száraz talajra a lovat, hogy ne fertőződhessen el a sérülés.

Sérülések

Ha olyan helyen van a sérülés, aminek árt, ha a ló mozgásban van, akkor egy időre zárd inkább külön, egy boxba, hogy ne tehessen magában nagyobb kárt.

Lényeg, hogy ha nem vagy biztos valamiben, akkor inkább fordulj segítségért, mert sajnos egy rosszul kezelt seb nagyobb problémát is okozhat, mint amekkora valójában lett volna.