Sok lovas bosszankodott már amiatt, hogy a ló megfoghatatlan vagy csak bizonyos embereknek áll meg a karámban. Egy boxos lónál ez nem jelent problémát, de mi van abban az esetben, ha egy több hektáros legelőn nyargalászik fel alá a ló?

„Szinte röhög, ahogy megyek utána” – Nem áll meg a ló!

Sok lovas ilyenkor úgy nevezett fogócskába kezd a lóval és akár órákig képes azzal játszani, hogy megy a ló háta mögött körbe-körbe. A ló néha megáll legelészni és igen, valóban kineveti a gazdáját. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy követed a lovat. Ezzel ugyanis szó szerint arra buzdítod, hogy menjen csak továbbra is előre.

nem áll meg a ló

A ló nem fog elfáradni – ellenben te igen!

Ebben a játékban te leszel az, aki hamarabb elfárad. Egy lovat aligha fogsz egy macska-egér játékban legyőzni, így a legjobb, amit tehetsz, hogy mindig megpróbálsz vele szembefordulni. Kellő idő, lehet akár több órás játék is lesz, de meg fog állni.

Ne bántsd, ha nem áll meg!

Nagy nehezen sikerült elérned, hogy egy helyben mered rád és várja, hogy levezesd a legelőről. Ha ebben az esetben dühödben megcsippented valahol, akkor bizony az ellenkezőjét éred el – pont akkor bünteted meg, amikor helyesen cselekedett. Ajánlott ilyenkor inkább egy almát adni neki, hogy tudja, most csinálta jól!

Mit tehetsz, hogy legközelebb megálljon?

Én ezt a játszmát egyszer végigcsináltam, sok módszert kipróbáltam. A legelső próbálkozásom az volt, hogy egy időre különcsuktam a ménesből. Egy pár hétre, amíg megszokta, hogy én vagyok a társa. Ez egy kis időre megoldást nyújtott a legelőre visszaállítás után, azonban a gondok előröl kezdődtek.

A legjobb megoldást az nyújtja, ha lejátszod vele a már korábbi cikkünkben leírt Parelli játékokat, elsősorban azt, hogy eléred, a ló magasabbnak tudjon téged a hierarchiában.

Ezeket a mozdulatokat a karámban is alkalmazhatod, ha a helyzet úgy alakul, hogy a ló megkérdőjelezi a rangodat. Működik! 🙂