Talán nincs is olyan lovas vagy lószerető, aki ne ábrándozott volna egy saját lóról. A lótartás azonban többről szól, mint ahogy azt eleinte gondolná az ember. Cikkünkben most bemutatjuk, a lótartás előnyeit és hátrányait.

Lótartás – de mégis hol?

Az első dolog, amit végig kell gondolni, hogy hol szeretnéd tartani a patást – otthon háznál vagy bértartásban? Háznál lovat tartani jóval olcsóbb, de amennyivel olcsóbb, annyival több munkával jár.

A lovat nem lehet napokra egyedül hagyni, sőt a legjobb, ha állandó felügyelet alatt van tartva. Takarítani kell és ki kell alakítani a biztonságos környezetet számára.

Ha a hely adott is, ne felejtsd el, hogy a ló társas lény. Egyedül nem lehet tartani. A magányosan tartott ló azontúl, hogy depresszióba eshet, számos olyan rossz szokást vehet fel, mint például a karórágás. Ha másik lóra nincs lehetőség, egy kecske, juh vagy bárány tartása elengedhetetlen.

Ha bértartásban gondolkodsz, mindenképpen egyszerűbb lesz a helyzeted, hiszen teljeskörűen gondoskodni fognak patás barátodról. Hátránya, hogy jóval nagyobb kiadásról beszélünk és mint minden szolgáltatásnál, minden lovarda más-más minőséget nyújt. Érdemes körültekintően választani, esetleg más bértartóktól tájékozódni, mielőtt a lovat elhelyezed az adott lovardában. Ezzel a lépéssel sok kellemetlen szituációtól kímélheted meg magadat.

Milyen költségekkel jár a lótartás?

A legtöbb embert ez érdekli a legjobban és igyekeznek a fizetéshez képest kalkulálni, mielőtt belevágnának a lótartásba. Azonban sajnos azt, hogy mennyibe fog kerülni, senki nem tudja neked megjósólni. Az könnyedén megállapítható, hogy mennyi a minimum, amit havi szinten rá kell fordítanod, de sajnos határ a csillagos ég.

Amíg nincs baj és csak az alap lótartás árát, a patkolást és a kötelező oltásokat kell megfizetni, addig minden rendben van. Azonban a ló, mint minden élőlény ugyanúgy meg tud betegedni. Nem muszáj kritikus betegségekre gondolni, elég ha rosszul lép és máris megvan a baj. Bár létezik lovakra köthető egészségügyi biztosítás, de erről a legtöbb lovas nem tud és ha tud, akkor sem érzi szükségesnek annak megkötését.

Az állatorvos megfizetése drága mulatság. Egy egyszerű seb ellátásáért is több tízezreket elkérhetnek. Ezek azok a dolgok, amiket az ember nem láthat előre és sajnos számba kell vennie, mielőtt saját lovat vesz.

Akkor összességében a lótartás nem éri meg?

Szó sincs róla. Lótartóként biztosíthatlak róla, hogy a sok aggodalom, kellemetlenség és csalódás ellenére ha lovat veszel, egy olyan élményben lesz részed, ami nem mindenki számára adatik meg. A ló igazi társaddá válhat, aki igenis várni fog rád, igényelni fogja, hogy törődj vele. És való igaz az az állítás, hogy a lovadtól azt fogod kapni, amit nyújtasz neki.