A lovak alapvetően legelő állatok, akiknek folyamatosan kis mennyiségű táplálékfelvételre van szükségük. Hogyha nincsen lehetőség számukra legelő fenntartására, vagy a téli időszak ellehetetleníti a megfelelő legelő biztosítását, akkor a lovak lótakarmány összeállításának fő szempontja, hogy a patások minél gyakrabban jussanak hozzá apró adagokhoz – mintha csak a legelőn lennének.

Mennyi lótakarmány szükséges?

A lótakarmány mennyiségét meghatározza többek között a ló genetikája, egészsége, testfelépítése, fajtája és még az időjárás is. Nem keverendő össze egy pár száz kilós póniló takarmányozása egy 6-700 kilós nagy lóéval. Valamint szőrváltáskor, a téli hideg időszakok előtt nagyobb mennyiségű táplálékra van szükségük – hiszen mint minden más élőlénynek, nekik is fel kell készülniük a fagyokra.

Egy átlagos, hobbi célra tartott patás lótakarmány szükséglete napi 8-10 kg jó minőségű széna. Takarmány kiegészítőként napi néhány kiló abrakkal meg lehet toldani az értéket és ami még fontos, hogy mindig legyen előtte nyalósó. A nyalósó a szükséges ásványi bevitelt biztosítja az állatnak, ez főleg a nyári hőségben szükséges, amikor a ló kiemelkedően sokat izzad – ilyenkor egyébként gyakorta kiül a só a szőrére, amit te magad is megfigyelhetsz.

lótakarmány

Milyen a jó minőségű széna?

A legideálisabb esetben a lótakarmány nagy részét a legelésből veszi a ló. De ezt sok lótartó nem tudja biztosítani a lovának, így a széna lesz a helyettesítője. A szénának viszont igencsak jó minőségűnek kell lennie, hogy helyettesíteni tudja a legelő páratlan adottságait. Némi szalma egyébként szükséges mellé, tehát ha nem szalma van a ló alatt, akkor figyelj rá, hogy legyen kis mennyiségben ez is elérhető számára.

A jó széna a virágzás előtt aratott és portól mentes, nem penészes! A szénát olyan helyen kell tárolni, ahol víz nem érheti és lehetőleg a páratartalom alacsony, amelyet a folyamatos szellőztetéssel biztosíthatsz.

A poros széna egyébként sok tüdőbeteg, kehes és allergiás lónak kedvezőtlen, sőt az egészséges lovakat is megbetegítheti. Ha ilyen széna kerül a birtokodba, akkor az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy alaposan átmosod mielőtt a lovak elég kerül.

lótakarmány

Mi a helyzet a vágott zölddel?

A lovaknak gyakorta szoktak adni vágás után összegyűlt füvet. Ezzel az a probléma, hogy legtöbbször olyan szerek és szemetek is kerülnek bele, ami a lóra ártalmas lehet. Ezen felül a ló a vágott füvet már nem válogatja annyira át, mintha saját maga tépkedné ki a földből – így azokat a növényeket is elfogyaszthatja, ami számára mérgező lehet.

Abrak a lónak

Zab, árpa, kukorica – ezek a legelterjedtebb lótakarmányok a széna mellett. A zabot, hogyha egészben adod a lónak ajánlott alaposan beáztatni, hogy könnyebben megeméssze az állat. A zab és az árpa egyébként nagyjából ugyanannyi energiát jelent a ló számára, tehát egymással helyettesíthetőek. A keveréket kukoricával lehet kiegészíteni, amelyből egy fél fándlinál több nem igazán szükséges.

Ezenfelül persze néhány kilós mennyiségben gyümölcs, zöldség és egyéb lédús kiegészítőket is lehet számára biztosítani. Hogy ezek közül mi adható a ló számára és mi az, ami határozottan kerülendő, a jutalomfalatokról szóló cikkünkből tájékozódhatsz bővebben.