A ló menekülő, zsákmányállat. Ebből kifolyólag a lovak látása éles, látóterük igen széleskörű, hogy könnyedén észre tudják venni, ha veszély fenyegeti őket.

A lovak látása – a holtterek

A ló sok mindent belát, mint minden élőlénynek, neki is vannak holtterei. Ha a ló egyenesen, felemelt fejjel, nyugalomban áll, akkor közvetlenül az orra előtti pontban, a teste körüli részt, valamint hátrafelé abszolút nem látja a dolgokat. Tehát a képen látható pirossal jelölt területek számára beláthatatlanok.

A lovak látása – a perifériás látás

Az egyértelmű, hogy ha a holtterekben történő eseményekre a ló sokkal érzékenyebb. Azonban azt is le kell szögezni, hogy a ló két oldalra csupán egy-egy szemével lát. Mivel két szemmel könnyebben be tudja azonosítani a dolgokat, ezért igyekszik arra fordulni és így jobban megvizsgálni a környezetét.

A lovak látása

Ez pontosan olyan, mint mikor koncentrálsz valamire, de a perifériás látásodnak köszönhetően érzékeled, hogy valami történik körülötted, de teljesen csak akkor tudod beazonosítani, ha arra fordulsz. Ugyanez zajlik le a lovaknál is.

A lovak látása a sötétben

Egyértelműen sokkal jobban látnak, mint mi, emberek. Ha éjszakai terepre megyünk, éppen elég számukra a hold fénye, hogy tájékozódni tudjanak. A rossz hír, hogy bár jobban látnak sötétben, alkalmazkodni viszont sokkal rosszabbul tudnak a hirtelen világoshoz vagy sötéthez. Ha a lovad fél a ló szállítóba történő fellépéstől, annak könnyedén lehet ez is egy oka.

A lovak szín látása

A lovak színspektruma sokkal szegényebb, mint a miénk. A kép jól ábrázolja, hogy a pirost, a narancssárgát, a sárgát és a zöldet jól látják, de a kékkel és a lilával már meggyűlik a bajuk.

A lovak színspektruma

Ha ijedős, bátortalan lóval van dolgunk, akkor különösen oda kell figyelni ezekre a dolgokra, hiszen a bátortalan ló sokkal jobban igyekszik kideríteni a számára beláthatatlan, azonosíthatatlan dolgok mi létét. Próbáljunk tekintettel lenni rá, hogy ha a például a hasa alatt szokatlan dolgot tevékenykedünk, akkor ő azt nem látja és teljesen normális, hogy kíváncsi rá.