Nem csalás, nem ámítás! A biztonsági öv már lovasoknak is elérhető! Az biztonsági öv használata elég sok kérést felvet, többek között, hogy mi van, ha esetleg szükség lenne a szabadulásra?

A biztonsági öv egy olyan szerkezet, amely segítségével különböző hevederekkel fogathatod hozzá magadat a nyereghez. Gondolom számodra is beugrik a westernfilmekből ismert jelenet, amikor a cowboy kötéllel köti hozzá magát a nyereghez, hogy amíg alszik, ne essen ki a nyeregből. Amíg ez a filmvásznon jól néz ki, a valóságban veszélyes!

Persze nem valószínű, hogy aludni szeretnél a lovon, de előfordulhat, hogy egy olyan lóval van dolgod, amely mindenkit levet a hátáról, ijedezik, lényegében könnyen a földre kerülhetsz, ha ráülsz. Ilyenkor csábító lehet a kötél használata. Azonban van az a ló, amelyik hátraveti magát, ha úgy érzi, hogy nem tud szabadulni „nem kívánt terhétől”. Még ha erről szó sincs, akkor is az egyértelmű, hogy a ló is meg tud botlani!

Ha a ló esik és te egy kötéllel vagy beleerősítve a nyeregbe, bizony komolyabb balesetet is szenvedhetsz.

biztonsági öv

A biztonsági öv lovasoknak

A modern biztonsági öv azonban nem egy kötélből áll és azért kapta ezt a nevet, mert valóban biztonságos. Megvéd, ha a ló izgága, ijedezik alattad és te egyensúlyodat vesztve esnél ki a nyeregből. Ezen felül meg véd akkor is, ha a szituáció extrém és a ló is esik veled együtt. A biztonsági öv úgy van megalkotva, hogy néhány másodperc után old, hogyha arra kerül a sor – így van lehetőség kimászni a ló terhe alól.

Persze mivel a termék még igen ritkaságnak számít, így sok információ nincs, hogy valóban biztonságot nyújt-e a lovasnak.