A lovak gyakran összeszedik sörényükkel és farkukkal az éppen szembejövő növények ragaszkodó terméseit. A bogáncsok és mindenféle ragadós növények igen nagy bosszúságot tudnak okozni a lótartóknak. Hogy lehet megelőzni a bajt, vagy ha már bekövetkezett mi a teendő?

Ne vedd elő olyan hamar az ollót!

Ami elsőre iszonyatosan néz ki, azt lehet, hogy egy fél óra alatt ki tudod bontogatni. Persze igazi türelemjátékról lesz szó, de a legnagyobb bajt is meg lehet oldani.

A lényeg, hogy mindig a szálak végéről kezd a kibontogatást, nehogy fájdalmat okozz neki, különösen akkor, ha a faroknál babrálsz. A sörénynél történő munkát aligha érzi, de a faroknál jobb az óvatosság.

Ne állj közvetlenül a ló háta mögé, inkább jól láthatóan húzd ki oldalra, hogy ő is láthassa, hogy mit csinálsz. Ha kéri, hogy hadd legyezhessen vele, engedj neki. Nyáron nagyon sok a légy, könnyen felidegesítheted azzal, hogy nem engeded neki, hogy elzavarja őket a farkával. Nem éri meg a feszültséget az a két-három másodperc, amíg elhessegeti a rovarokat és újra a kezedbe veszed a szálakat.

sörény

Aztán léteznek különböző szerek is, amelyek kifejezetten az ilyen helyzetekben jönnek jól. Persze nem akkor, amikor már megvan a baj! Gyakorlatilag úgy működnek, mint nálunk a balzsamok – mosás után ezzel átfújod és sokkal könnyebben fésülhetővé válik a sörény és farok.

Időről időre fodrászkodj!

Hogy szép egészséges legyen a sörény, néha vágj belőle egy kicsit vissza. Egy-két centi elég és meglátod, hamarosan sokkal erősebb lesz neki a sörénye! Ez is épp ugyanúgy működik, mint nálunk embereknél – minél többet mész fodrászhoz, annál erősebb lesz a hajad.

Így ha legközelebb bontogatásra kerül a sor, akkor sokkal kevesebb szálat fogsz véletlenül kitépni a folyamat során.