A lovaglás egyik alappillére eldönteni, hogy milyen ruházatban menj el első edzésedre. A nem megfelelő lovas ruházat kiválasztása megkeserítheti a lovaglással töltött időt.

Lovas ruházat – a megfelelő nadrág

Nem feltétlenül van szükség drága lovaglónadrág vásárlására, bár kétségtelen, hogy a ténylegesen lovaglásra kialakított nadrágokban biztos nem érhet csalódás. A lovaglónadrágok többsége amellett, hogy erős anyagból készül, megakadályozza, hogy csúszkálj a nyeregben, nagyobb stabilitást tesz lehetővé a lovas számára.

Ha még nincsen lovaglónadrágod, akkor válassz a szekrényedből olyan nadrágot, amely lehetőség szerint vastag anyagból készült. Talán mondom sem kell, hogy mindenképpen hosszú szárú nadrágot válasszál. Ezzel megkímélheted magadat attól a kellemetlen érzéstől, mikor a kengyel összecsípi a vádlidat.

Lovas ruházat – nem mindegy, hogy milyen cipőben szállsz nyeregbe

A legjobb lovagló cipő belebújós, sima, vékony talpú és gumiból vagy bőrből van. Ha a cipőnek nyelve és fűzője vagy cipzárja van, az nagyon könnyen beleakadhat a kengyelbe – balesetveszélyes. Hogyha hirtelen megugrik a ló és a kengyelben megakad a lábad, annak szörnyű következményei lehetnek, éppen ezért a lovas ruházatod összeállításánál talán erre ügyelj a leginkább.

A sima vékony talp azontúl, hogy a biztonsági célon túl növeli a magabiztosságodat, hiszen pontosan érezni fogod, hogy hol van a lábad a kengyelben.

Lovas ruházat – milyen felsőt válassz magadnak?

Időjárásnak megfelelőt! Igazából a felső kiválasztásának egyetlen kritériuma, hogy kényelmes legyen. Nem árt, ha hosszú ujjú, mert ha baleset ér, az is védi a bőrödet.

Lovas ruházat – kiegészítők

Ha lovagolni mész felejtsd el a csinos karkötő, óra vagy gyűrű, nyaklánc és egyéb kiegészítőket. Ezek a ruházati kiegészítők mind-mind balesetveszélyesek. Az ember nem is gondolná, de egy gyűrű is könnyedén bele tud akadni a szárakba.

Ezzel ellentétben a kesztyű viselése nagyon is ajánlott. Mindenképpen olyan kesztyűt válassz magadnak, amelyik nem túl vastag ahhoz, hogy biztosan érezd a szárakat. Az ideális kesztyű vékonyabb, valamint a tenyér és az ujjak felületénél csúszásgátlóval ellátott. Ez utóbbi segíti, hogy ne csússzon ki a szár a kezedből.

A kesztyű amellett, hogy biztosítja a stabilabb fogást, megelőzheti azokat az égési sebeket, amik akkor fordulnak elő, mikor a ló esetleg kitépi a kezedből a szárat.

A lovas ruházat biztonsági kiegészítőiről a lovas felszerelés alatt olvashatsz.