Ha már túl vagy a futószáras edzéseken, már stabilan megmaradsz a nyeregben és első futószár nélküli edzésedre készülsz, akkor jó ha tisztában vagy a lovardai alakzatokkal.

Az edzőnek tetszeni fog, hogy készülsz az órájára és több idő marad a lovaglásra, ha nem neki kell bemutatnia, hogy mik is azok a bizonyos lovardai alakzatok.

Lovardai alakzatok – az átváltás

Nagy valószínűséggel ez az a lovardai alakzat, amellyel az elsők között találkozni fogsz az edzésen. Átváltásnál a lóval egy félkörívet megtéve átfordulsz az ellenkező irányba. Tehát lassan letérsz a körről és széles ívben megfordítod a lovat a képen látható módon.

átváltás

Lovardai alakzatok – körök

A lovardai alakzatoknál megkülönböztetünk egymástól kis és nagykör lovaglását. A feladat szinte egyértelmű, de mégis sokan eltévesztik. A kiskör átmérője nagyjából 8-10 méter, míg a nagykör mérete általában az egyik faltól a másik falig terjed. A legtöbb probléma, hogy a kör általában inkább hasonlít tojásra, mint szabályos köralakra. Fontos tehát, hogy mindig előre tervezd meg a kör lovaglását.

Lovardai alakzatok – átlóváltás

Átlóváltásnál a pálya egyik sarkából való átlovaglást értjük az ellenkező, szemben lévő sarokba. Az átlóváltás saroktól sarokig terjed, ívesen kezdődik és úgyis zárul. Az edző általában jelzi, hogy melyik kézen maradjon a lovas, tehát hogy menjen az ellenkező irányban vagy maradjon az eredeti menetirányban.

Lovardai alakzatok – a féllovarda

A féllovarda lovaglása gyakorlatilag annyit takar, hogy képzeletben a lovardát megfelezed és csak azt a felét használod, amelyiken éppen vagy. Tehát nagyjából a pálya felénél elkanyarodsz, mintha elérted volna a falat és maradsz a pálya éppen használatban lévő felén.

Lovardai alakzatok – kígyóvonalak

A kígyóvonalnak több formája van. A legegyszerűbb változata, mikor a pálya oldalától kissé beljebb jövünk a lóval, majd még a kanyar előtt visszamozdulunk vele a pálya szélére a képen látható módon.

kígyóvonal

Egy kicsit nehezebb, amikor a lóval hosszában kell kígyóvonalat leírnod a pálya egész területét képzeletben felcsíkozva. Az edző hozzá szokta tenni, hogy hány ívű kígyóvonalat szeretne látni tőletek, tehát előre kell tervezned az útvonalat. Az ívek a pálya mindkét oldalán a fal közvetlen közelében kell, hogy legyenek. A kép segít a megértésben.