A lovak pihenése, alvása nem köthető napszakhoz. A csikók és az idősödő lovak, mint az embereknél is, több pihenőidőt igényelnek. Egy átlagos felnőtt ló pihenési időigénye normális körülmények között 7-9 óra.

Pihenési szokások különböző napszakokban

A lovak éjszaka és nappal is ugyanazokat a tevékenységeket folytatják. A pihenés akkor történik, amikor a ló teljesen biztonságban érzi magát, nincs szüksége azonnal táplálékra vagy folyadékra és elfáradt. Éjjel éppen ugyanúgy szoktak legelészni vagy forrást keresni, mint a nap többi szakaszában.

A pihenőhely kiválasztásánál az a legfontosabb szempontjuk, hogy olyan helyet találjanak, ami jól belátható, illetve fontos, hogy a talaj a lehető legszárazabb legyen. Meleg időben árnyékos részt néznek ki maguknak. A fekvőhelyet általában a vezérkanca választja ki, mint ahogy a legelőt is, ahol tartózkodnak.

Alszik

A lovak pihenési fokozatai

Éppen úgy, mint az embereknél, a lovaknak is megvannak a pihenési szakaszaik. A lovaknál megkülönböztetünk szendergési, könnyű- és mély alvási fázisokat.

Szendergésnél a ló valóban nem fekszik le, –valószínűleg innen a hiedelem, miszerint a lovak nem fekszenek le, innen származhat – csupán félálomban van. Ebből az állapotból az állat könnyen menekülőre tudja fogni, ha szükség van rá.

  • Egyik hátsólábát enyhén behajlított helyzetben tartja (a patának a fokfala csak kismértékben érinti a talajt),
  • farkát megeresztve tartja,
  • fülei két oldalt ereszkedetten (mint a repülőgép szárnya) lóg,
  • az alsó ajka biggyesztve van,
  • a szeme félig vagy teljesen be van csukva.

Felületes-, illetve mély alvásnál a ló behajlított lábakkal hason fekszik, nyaka a földön előrehajtva nyugszik. Rövid ideig szoktak, de előfordul, hogy a ló kinyújtott lábakkal teljesen az oldalára fordul.