Sok ló megbokrosodik a víz láttán vagy egyszerűen leblokkol – vagy legalábbis a víz irányába egy tapodtat sem mozdul! Hogy segítheted lovadat a víziszony leküzdésében?

A lovak nem tudják megállapítani az adott pocsolyáról, hogy milyen mély – és igazából pontosan itt a fő gond. Míg te tisztában vagy vele, hogy a víz mélysége nem lehet több öt centinél, addig a ló azt hiheti, hogy a Bajkál-tó tátong előtte.

A lónak meg kell tanulnia bíznia benned ahhoz, hogy ne merüljenek fel kétségei az utasításod felől. Ebben szintén segítségedre lehet a már oly sokszor említett Parelli játék, de ha gyorsabb megoldást keresel, akkor ezekkel a módszerekkel is próbálkozhatsz a víziszony leküzdéséhez:

víziszony

  1. Szállj le a hátáról és lépj bele a vízbe. Persze csak ha nem bánod, hogy vizes leszel. Ha a ló látja, hogy te benne állsz, akkor meg fogja érteni, hogy nincs mitől félnie.
  2. A legjobb, ha egy fajtársa mutatja be a gyakorlatot. Ha végképp nem boldogulsz a lovaddal, akkor a patásoddal összeszokott másik ló segítségedre lehet. Kérj meg valakit, hogy tartson veled a másik lóval, és keljen át vele előtted a pocsolyán vagy patakon. A lovad sokkal bátrabban fog viselkedni, ha látja, hogy a társa képes volt a feladatra.
  3. Kerülj a másik irányból! Hazafele mindig gyorsabb az út, ha tereplovaglásról van szó. Intézd úgy, hogy a „vizes akadály” a hazafele vezető úton legyen. Ő is dilemmába fog esni, hogy vajon megéri-e visszafordulni, amikor tudja, hogy már csak pár száz méter választja el a finom ropogtatni valótól, ami otthon várja.
  4. Készíts neki vizes árkot otthon. Négy hosszú faléccel rakj ki egy négyzetet, fedd le sötétkék fóliával, és ha már nagyon jól megy az ezen történő átléptetés, akkor tölts bele némi vizet. Az ismerős, otthoni környezetben sokkal bátrabban fog viselkedni, mint az „állandó változásban” lévő terepen.