Egyre hangoztatják, hogy az iskolapadokba is be szeretnék vezetni a lovaglás oktatás művészetét. A kezdeményezés nagyon szép, hiszen e mesés állat küllemét és tulajdonságait is tekintve tanítani való anyag – legalábbis könyvből.

Lovaglás oktatás gyerekeknek

Sajnos így is sok olyan ember kerül lovak közelébe, akik egyébként láthatóan rettegnek tőle és nem élményként marad meg bennük a találkozás. Mondják, hogy a ló veszélyes állat, hiszen megannyi baleset történik, amelynek többsége egyébként nem leesésből származik. Lökések, rúgások, harapások, megtaposások – való igaz, a ló veszélyes állat, amennyiben a mellette álló fél nem ért hozzá és nem figyel.

A lovas oktatáshoz a lovasnak is fel kell nőnie. Meg kell értenie, hogy egy menekülő, fél tonnás állat van mellette, amely nem játékszer. Ha egy olyan gyermek jön a patás közelébe, akit egyébként abszolút hidegen hagy a lovaglás, abból nem csoda, hogy baleset származhat.

Ha a gyermek lovagolni akar és másról sem beszél, mint hogy mennyire szeretne velük megismerkedni, akkor teljesen más a helyzet. Egy teljesen érdektelen gyermekkel betartani azokat a szabályokat, amelyeket a lovak megkövetelnek szinte esélytelen. Ezzel szemben az erre nyitott gyereknek nem lankad el a figyelme és igyekszik megfelelni a követelményeknek.

lovaglás oktatás

Lovaglás oktatás alapvető szabályai

Melyek azokat a lovaglás oktatáshoz szükséges szabályok, amelyeket be kell tartani a lovardában?

  • Nem szabad hangoskodni. Lehet, hogy a kiválasztott ló nem érzékeny a sikításra, kiabálásra, de a lovardában nem egy ló van. Tehát nem feltétlenül az a paci fog megbokrosodni, amelyik mellett állsz. A lovarda természetesen nem egy könyvtár, szó sincs róla, hogy suttogni kéne, és hogy ha szükséges, akkor nyugodtan át lehet kiabálni a lovarda túlsó oldalára. A lényeg, hogy körültekintően kell bánni ezekkel a hangokkal. Sokszor inkább a lovas izgatottsága az, ami átül a lóra.
  • Tehát fontos a nyugalom is. Éppen ezért nem kifizetődő, ha olyan lovas áll a ló mellett, aki fél tőle. Mint említettem, a ló menekülő állat, így nem csoda, ha izgatottságot, netalántán félelmet érzékel, akkor nem fogja magát biztonságban érezni. Mozgolódni kezd, majd egy nagyobb hang hatására akár el is vágtat.
  • Mindig szemből közelítsd meg a lovat és beszélj hozzá. A lovak látása című cikkünkben már bemutattuk, hogy a lónak vannak bizonyos holtterei, amelyeket nem lát be. Tipikusan ilyen pont a ló hátsó fele – ha innen közelíted meg a lovat hang nélkül, akkor ne csodálkozz rajta, hogy megugrik. Valószínűleg magad is megijednél, ha valaki hátulról hirtelen megfogná a válladat.

lovaglás oktatás

  • Ne fuss indokolatlanul. Az, hogy sietve veszed a lépteidet vagy enyhe kocogást megengedsz magadnak, azzal persze semmi gond. A céltalan futás azonban szintén összezavarhatja a lovat – mi elől kell menekülni? Keresni fogja a támadóját és végső soron ő is menekülőre fogja.
  • Ne etess a karámban. Sajnos ebből már megannyi baleset származott, sokszor egy másik patás bánta a figyelmetlenséget. A lovak imádják a csemegéket, jutalomfalatokat, gyümölcsöket, zöldségeket. Ha a ménes közepébe bedobsz egy almát, akkor a lovak amerikai football mérkőzésen fogják magukat érezni, ahol a gyümölcs a labda. Persze nincs ez másképp akkor sem, ha a karám kapuján áthajolva célzottan odaadod a kiválasztott lónak az almát, és még ha a társának is szánsz belőle, akkor is előfordulhat, hogy összerúgnak.
  • Folyamatos figyelem. A ló mellett nem szabad „elaludni”, ez a lovaglás oktatás legfontosabb szabályai közé tartozik. Ha nem vagy figyelmes, akkor a ló azt egyrészt kihasználja, másrészt ő is figyelmetlenné válik. Ebből adódnak a véletlen megtaposások, csipkedések, lökések.
  • Végül pedig be kell tartani minden egyes szabályt, amelyet az oktató vagy a ló gazdája mond. Ha valaki rád szól a lovardában, az nem azt jelenti, hogy unszimpatikus vagy számára, csupán a biztonságotok múlhat a dolgon.

Lovaglás oktatás saját felelősségre

Ha a ló közelébe mész, akkor a ló tulajdonosa és te is egyfajta felelősséget vállalsz. Sok lovas szeretné a szeretteinek megmutatni, hogy milyen jó dologba vágott bele. Addig nincs baj, amíg a rokon vagy barát önként és lelkesen jön, hogy megbarátkozzon a lovakkal, de ha erőltetéssé válik, akkor pontosan azok a dolgok valósulnak meg, mintha az iskolában folyna a lovaglás oktatás.

lovaglás oktatás

Minden esetben tartsd és tartasd be a lovas szabályokat és igyekezz minél több lovas védőfelszerelést viselni, hiszen sokszor ezen múlik a biztonságod.