Rendezvényeken, ünnepségeken a gyerek már egészen fiatal korban belekóstolhat a póni lovaglás alkalmával a lovaglásba. Az élmény általában pozitív és sok kisgyerek utána rendszeres lovaglást kér a szülőktől. Hány éves kortól ajánlott a lovaglás? És ha már lovaglás, lehet-e a gyereknek saját patása?

Sok gyerek tulajdonképpen lovon nő fel. – már 3-4 éves korban nyeregben ülnek. Minden szülő saját felelőssége eldönteni-e azt, hogy gyermeke elég érett-e ahhoz, hogy egy ekkora állat közelébe engedje. A ló mellett nincs helye a szertelen viselkedésnek, mert az könnyen balesethez vezethet.

Más dolog, ha a gyerek saját lovat szeretne. Egy saját ló tartása, akár otthon, akár bértartásban, nagy felelősség még egy felnőtt ember számára is. Egy ló vásárlása általában hosszú távra szól. Ha a gyerek lovat kap, azzal foglalkozni kell. Érdemes tehát megbeszélni a vele, hogy valóban ez az a sport, ami leköti és biztos, hogy nem fog ráunni egy-két hónap elteltével.

Mindesetre, ha a gyereknek megengedjük, hogy lovagoljon ajánlott azokat az óvintézkedéseket megtenni, amelyekkel megkímélhetjük az esetleges nagyobb sérülésektől. Aki lóra ül, az sajnos előbb vagy utóbb leesik. Hiába, a legnyugodtabb, legöregebb lóról is le lehet zuppanni és akkor bizony nem mindegy, hogy gyermekünk milyen öltözéket és kiegészítőket visel.

Kobak, gerincvédő, lábszárvédő, kesztyű. Ezek azok az alapfelszerelések, amelyeket mindenképpen szerezzél be gyermeked számára. Ezek nem zavarják meg az akadálytalan mozgásban, ellenben megvédhetik a sérülésektől.

Egyébként a megfelelő lovaglás a gyerekek számára is pozitív hatásokkal járhat. Az állatok iránti szeretet nagymértékben nő, személyisége szintén fejlődik, sokkal határozottabb egyéniség válhat belőle. Ezen felül egy olyan mozgáskultúrát sajátít el, amely jót tesz mind az hát, a gerinc, az ízületek, mind az egyensúlyérzék javítására.