Nincs lehetőséged rá, hogy komolyabb földi munkát végezz a lovaddal, mégis szeretnéd elérni, hogy ne pályán kívüli eseményekkel foglalkozzon? Néhány tipp, hogy elérd a lovad figyelmét!

Csizma, csizma, csizma! – a félős ló „ellenszere”

Az egyik hatékony módszer a félős ló megnyugtatására, hogy sokkal több csizma segítséget adsz számára. Egyébként is rohan a ló? Ne tartson vissza a tudat! A megfelelő szárhasználattal nem fog kifutni veled a világból. Akkor tudod, hogy jó munkát végzel, ha egy „menős” ló is igényli, hogy hajtsd!

Kiskör, nagykör, átváltás – tereld el a félős ló figyelmét

Minél több feladatot adsz a lónak, annál inkább rád fog koncentrálni. Ennek oka, hogy „nem lesz ideje” mással foglalkozni. Tegyél ki számára különböző akadályokat, építsd minél bonyolultabb pályát, hogy a legkisebb gondot a külső zajokban lássa.

félős

Mutasd meg neki közelről!

Fél a zacskótól? Sétálj oda vele és hagyd, hadd szagolja meg. Tedd vele tele a pályát! A harmadik, negyedik kör után természetesnek fogja venni, hogy ezek a tárgyak léteznek, és nem bánják.

Ne csak munka közben lássa ezeket a tárgyakat, legyen a pihenő helye közelében is. Ha egész nap látja, akkor egy idő után megszokja bármiről is van szó.

Egy másik ló nagy segítség egy félős ló számára

A ló társas lény. Ha egy másik ló kapcsolódik bele az edzésbe, akkor az számára megnyugtató hatású. Nem fogja magát egyedül érezni, nem fog aggódni amiatt, hogy vajon hol lehetnek a társai.

A legfontosabb, hogy te se félj!

Ha megijeszt a gondolat, hogy a ló bármelyek pillanatban megugorhat alattad bármilyen apróságból kifolyólag, akkor biztos lehetsz benne, hogy életed leghosszabb edzése elé nézel. A félelmet ugyanis a ló megérzi! Ha nem vagy határozott, magabiztos, akkor ezt a lovad tudni fogja és ki is fogja használni a helyzetet. Érthető is, hiszen te vagy számára a vezető, akinek meg kell „mutatnia” a helyes irányt. Ha az utasítások bizonytalanok, akkor az ő lépései is azzá válnak.