A lótakaró igen hasznos ló felszerelés lehet, azonban nagyon körültekintően kell használni. A rosszul vagyis inkább rosszkor használt lótakaró rossz közérzetet, megfázást eredményezhet.

Lótakaróból is sok fajta van. Ha lótakarót szeretnél vásárolni, először is azt kell szem előtt tartanod, hogy milyen célból szeretnéd használni. Meg akarod óvni lovadat a hidegtől vagy egyszerűen a legyek kellemetlen csípéseitől szeretnéd megkímélni? Esetleg lovaglás után szeretnéd feltenni, hogy könnyebben megszáradjon, és ne fázzon meg?

Bármilyen okból is szeretnél lótakarót, mindegyiket különleges óvatossággal kell használni.

Lópokróc

Lótakaró használata edzés után

Az igazán kemény edzések után a lóról szinte folyik a víz, annyira megizzad. Ez teljesen normális és sok esetben nagyon nehéz visszaszárítani a lovat. Ilyenkor hasznos lehet a polár lótakaró használata, különösen télen. A takaró felszívja a vizet miközben a lovat melegen tartja, nem hagyja megfázni. Azonban ügyelni kell rá, hogy az átvizesedett takarót idejében leszedjük a lóról, hiszen ugyanúgy megfázást eredményezhet a vizes, már áthűlt lótakaró.

Lovak téli takarózása

Sok lovas, különösen, ha versenylova van, a jobb teljesítőképesség miatt lenyírja a ló szőrzetét. Ilyen esetben a lótakaró elengedhetetlen a ló számára.

Mi a helyzet a nem nyírott lovakkal? Mi emberek körülbelül 20 és 22 fok között érezzük jól magunkat. A lovaknál ez az intervallum sokkal, de sokkal szélesebb. A ló körülbelül -15, -20 fokig nem fázik. Ehhez azonban meg kell tudnia növesztenie a szőrzetét. Ha túl korán kezded el takarózni a lovat, akkor nem fog kellőképpen felkészülni a télre, megakadályozod benne.

Öreg, rossz kondícióban lévő lovaknál természetesen más a helyzet. Számukra különösen ajánlott a lótakaró.

Lótakaró nyárra

A lovak nyári takarózása igazából teljesen elengedhető. A légytakaró ajánlott, ha a ló farka vissza van vágva, vagy esetleg valamilyen szőr betegség miatt nem tud kellőképpen megnőni. Egyéb esetben azonban csak megakadályozod vele a természetes hűtését. Takarózás helyett inkább biztosíts neki árnyékos helyet, ahova el tud vonulni a tűző nap elől.

Egyébként egy pokróc vagy lótakaró legyen mindig elérhető a lovardában, hiszen bármikor szükség lehet rá. Ha például a lovat bódítani kell – legyen szó csak egy egyszerű fogreszelésről – ,akkor elgyengült állapotában sokkal könnyebben meghűl, ilyenkor feltétlenül érdemes valamivel megóvni a hideg elől!