Pat Parelli hét játékáról rengeteg videó kering a világhálón. A lóidomítás egyik alapvető eszköze, módszerével ugyanis valóban elnyerheted lovad bizalmát.

Bár mint említettem, rengeteg videót és leírást találsz. Azonban, ha arra kerül a sor, hogy kipróbáld egy olyan lóval, amelyik még nem esett alá ilyesfajta lóidomításnak, bizony meggyűlhet a bajod. Parellizni nem lehet se könyvből, se videóból megtanulni. A futószárra, az ostorra és a helyes testtartásra egyszerre kell összpontosítanod, mindezek mellett a ló is ellenfog szegülni.

Miért jó a Parelli féle lóidomítás?

A Parelli féle lóidomítás lényege, hogy a ló elfogadjon vezetőnek. Ezen felül bizonyos dolgokra érzékteleníted, miközben néhány pont érintésével azonnal reagálást váltasz ki belőle.

Olyan dolgokat tanítasz meg vele a lovadnak, amelyek hasznosak lesznek a későbbiekben. A lovat leültetni, lefektetni mind-mind csodálatos dolog, de egyikre se valószínű, hogy szükséged lesz a későbbiek során. Az viszont bármikor előfordulhat, hogy a lovad lábára rátekeredik valami vagy a hátáról kell kinyitnod egy kapuajtót. A Parelli féle lóidomítás ebben lesz segítségedre.

Lóidomítás – hogyan legyél te a vezér?

Bár mindenki azonnali eredményre áhítozik, hogy egy foglalkozás után a ló egyből a sarkában lesz, azonban ez ennél sokkal összetettebb. Mielőtt nekiállnál bárminek is, fontos, hogy megtanuld a ló nyelvét. Amíg nem egy nyelven kommunikáltok, addig sajnos nem érhetsz el eredményt.

Lóidomításnál minden apró mozdulat számít! Ha körkarámban dolgozol vele és közben szemébe nézel, ő sokkal élénkebben fog viselkedni, ha a farára, akkor enyhén ellazul. Ha kissé belépsz a szügye elé, lelassul, ha ezt megtartod, megáll és megfordul.

Minél többet futtatod a karámban, minél többet fordítgatod az ellenkező irányba, annál jobban elfárad – agyban! Futni akár órákig képes anélkül, hogy fizikailag kimerüljön, fejben kell őt legyőznöd. Bent a ménesben a lovak ugyanezt a játékot játsszák, terelgetik, fordítgatják egymást, és amelyik enged, az marad alul.

Időnként állítsd meg és próbáld magadhoz hívni. A válladat engedd le és használj egy olyan egyedi hívó szót, amelyet csak és kizárólag a lovad hívására használsz. Ha beáll mögéd, elfogadott vezetőnek, ha nem akkor folytatódhat a kergetőzés.