Korábbi cikkünkből már bemutattuk, hogy mik azok a felszerelések, amelyek a lovas számára elengedhetetlenek. Ezúttal arról írunk, hogy melyek a lófelszerelések és hogyan kell helyesen használni őket.

Lófelszerelés – a kantár

Ha fel akarsz ülni a ló hátára, akkor hacsak nem szőrén, szabadon akarsz lovagolni, bizonyos lófelszerelések elengedhetetlenek. Az egyik ilyen alap lófelszerelés a kantár.

A kantárból rengeteg fajta létezik attól függően, hogy milyen vérmérsékletű ló fejére szeretnénk felhelyezni. A legfontosabb dolog azonban az, hogy a mérete megfelelően legyen beállítva, pontosan passzoljon a ló fejméretéhez.

A kantár egyetlen szíjának sem szabad annyira szorosnak lennie, hogy az a lovat megsértse vagy kellemetlen érzést váltson ki számára. Ezt egyrészt látszatra tudod ellenőrizni, másrészt ha az ujjad befér a ló és a szíj közé, akkor általában helyesen van beállítva. Ha nem vagy biztos benne, inkább kérd ki egy tapasztaltabb lovas véleményét.

A zablának nem szabad sem lógnia, sem pedig tépnie a ló száját. A zabla szíjait éppen annyira kell meghúzni, amennyire éppen megtartja azt feszesen.

A kantárt épp úgy, mint más lófelszerelést, a ló bal oldaláról kell felhelyezni. A jobb kezeddel fogd meg a ló orra felett lévő csontot, hogy ne forgathassa el a fejét. A csonthoz lazán fogd hozzá a kantárt. A másik kezeddel a zablát helyezd bele a lónak szájába. Ha nem akarja bevenni, akkor a szája két oldalán, ahol nincsenek fogak be tudsz nyúlni a szájába és szét tudod feszíteni. Ezzel a módszerrel még a legmakacsabb lovat is fel lehet kantározni.

lófelszerelés

Lófelszerelés – a helyes nyergelés

Egy rosszul felrakott nyereggel sajnos könnyen fel lehet törni a ló hátát, amelynek eredménye, hogy akár hetekig sem lehet ismét felnyergelni. Ezek azok a dolgok, amelyekre feltétlenül ügyelned kell nyergelésnél:

  • Mindig használj megfelelő nyeregalátétet. Véleményem szerint a legjobb alátét a lópokróc. A lópokróc egy olyan lófelszerelés, amely ne csak a ló hátát, de a nyerget is megkíméli! A pokróc ugyanis vastag, így az izzadás által keletkezett só nem szivárog át a nyereg felületéhez, így megkíméli azt.
  • Az alátét alól mindig húzd ki a ló sörényét. A szálak ugyanis szintén feltörhetik a ló marját.
  • Az alátét, legyen szó bármilyen fajtáról, mindig legyen kisimítva – sehol ne gyűrődjön fel.
  • A nyerget mindig egy kicsit előrébb tedd, mint ahogy szükséges, ez ugyanis hátra fog csúszni egy kicsit.
  • Csatold be a hevedert a legelső lyukba, éppen hogy csak összefogja a nyerget. Menj át a ló másik oldalára, ellenőrizd, hogy helyesen van-e a lófelszerelés, majd húzz rajta egy lyukat. Térj át ismét a másik oldalra, majd húzd meg annyira a hevedert, hogy ne csússzon el felszállás közben.
  • Szállj fel a nyeregbe és húzd meg a hevedert fentről, amennyire csak bírod. Néhány perc séta után mielőtt munkába fognál még egyszer ellenőrizd a heveder feszességét.

Fontos, hogy mindig így fokozatosan húzd meg a hevedert, mert az egyből megtépett szíjak hevederiszonyatossá tehetik a lovat, hiszen ez neki fáj. A hevederiszony annyit jelent, hogy sunyítani, kritikusabb esetben harapni vagy ágaskodni fog, ha valaki meg akarja húzni a hevedert.