A lovaglás a nyergeléssel kezdődik – állítják sokan. Az igazság azonban az, hogy a lovaglás ott kezdődik, amikor levezeted a lovat a legelőről és elvégzed rajta a kötelező lóápolási feladatokat.

Lóápolás nyeregbeszállás előtt

A nyergelés előtti lóápolás magába foglalja az alapos csutakolást. Ez nem csak azért szükséges, hogy nyergeléskor ne törjön fel a nyereghelyen, hanem az alapos tisztítás közben akarva-akaratlanul átvizsgálod a ló egész testét. Ilyenkor felfedezheted a kisebb-nagyobb sérüléseit, rovarok általi csípéseit és egyéb más rendellenességeit.

A lovat nem csak nyereghelyen, a nyakán, a farán, a hasa alatt, a lábain, gyakorlatilag mindenhol alaposan át kell csutakolni. A patákat egyesével felvéve szintén ki kell tisztítani. Ez egyrészt azért szükséges, hogy itt is ellenőrizni tudd a szaru állapotát, másrészt az apró kavicsok, amik jelentéktelennek tűnnek, lovaglás közben lesántíthatják a lovat. A nem odaillő dolgokat mind-mind ki kell takarítani a patából.

Lovaglás előtt, ha időjárástól függően érdemes még egyéb óvintézkedéseket is tenni. Ha például sok a rovar, használj rovarriasztó sprayt, hiszen az izzadt lóra sokkal több rovar gyűlik össze. Mondanom sem kell, hogy a rovarok nem csak kellemetlen dudorokat okozhatnak a ló testén, de betegségeket is hordoznak. Éppen ezért hosszútávon érdemes hosszan tartó rovarriasztóval kezelni a lovat.

lóápolás

Lóápolás lovaglás után

A lovat mindig addig sétáltasd, amíg teljesen le nem szárad. Az izzadt ló könnyedén meghűlhet, még ha csak pár percet is hagyod állni. A száradásra rásegíthetsz, ha a testét átdörzsölöd szalmával.

A leszáradt lovat épp úgy mint lovaglás előtt, alaposan át kell csutakolni. Ezzel a ló testén izzadás következményeként kiült sóréteget eltávolítod a bőréről.

A patákat épp úgy, mint az elején egyesével nézd át, hogy lovaglás közben nem szedett-e össze valami nem odaillő dolgot. Kritikus esetben akár még szögbe is beletud lépni úgy, hogy akár eleinte észre sem veszitek, mert nem mélyedt még annyira bele a patájába.

Ha az időjárás meleg, kánikula közeli és a ló tényleg teljesen megszáradt, egészen nyugodtan fürdesd meg. Ez éppúgy jól esik számára, mint mikor hazamész és te magad lefürdesz. Hálásan fogja fogadni és később és mikor visszaengeded a karámba, még hosszú ideig élvezni fogja a fürdés nyújtotta felfrissült érzést.