A ló tulajdonságai meghatározzák az idomítás menetét. Alapvetően minden lónak saját személyisége van, azonban vannak bizonyos tulajdonságok, amelyek közösek, bármelyik lóról is van szó.

A ló tulajdonságai

A következő tulajdonságok kivétel nélkül minden patásra igazak. Így ha közelebbről meg akarod ismerni őket, jó ha ezekkel tisztában vagy.

A ló társas lény, ha egyedül van bizony magányossá, depresszióssá válhat. Téveszme, hogy ha a lovaddal rengeteg időt töltesz el, akkor nincs szüksége egy másik patásra. Ha egy másik lovat vagy pónit nem is tudsz tartani mellette, akkor egy kecske, juh vagy bárány is jó társként szolgálhat.

A magányos ló felvehet olyan szokásokat, amikről aztán később aligha fogod tudni leszoktatni, mint például a karórágás. Karórágásnál a ló gyakorlatilag levegőt nyel – ezzel kockáztatva a kólika lehetőségét.

ló tulajdonságai

A lovak menekülő állatok

A lovakat régen nem lovaglás és főleg nem hobbi céljából tartották, hanem egyszerűen a húsáért vadászták őket. A vadon élő lovak a mai napig ki vannak téve a ragadozók fenyegetésének. A ló tulajdonságai közül ez az, amit mindig szem előtt kell tartani. Ha a lovak veszélyt éreznek, akkor egyszerűen menekülőre fogják és bármi áron megpróbálnak biztonságos helyet keresni maguknak.

Szó szerint bármi áron – ha a ló pánikban van, akkor neki nem számít, hogy ki van kötve vagy sem, akár fulladásig képes vergődni, csak hogy elszabaduljon. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a lovat mindig úgy kösd ki, hogy könnyen, akár egy mozdulattal oldozható legyen. Pillanatok alatt megtörténik a baj és sajnos sokszor még a könnyen bontható csomók is megnehezítik az ember dolgát, hiszen ilyenkor a ló nincs tekintettel mások testi épségére.

Végső esetben ezért fontos, hogy mindig legyen nálad egy biztonságosan tárolható kés, hogy ha bármibe belegabalyodik a ló, vagy nem tud elszabadulni a kikötő szorításából, akkor egyszerűen el tudd vágni vele a kötelet vagy bármit, ami fogva tartja.

ló tulajdonságai

Nagy a mozgásigényük

Kevesen tehetik meg, hogy napi szinten látogatják a lovukat és akkor is 1-2, de maximum 3 óránál többet biztosan nincs mozgatva. A lovas élet mára teljesen átformálódott! Míg régen reggeltől estig keményen dolgoztatták a lovat és örülhettek, ha járt nekik pár óra pihenő, addig ma már a ló várja, hogy mikor foglalkoznak vele végre. Ezzel nincsen semmi baj, hiszen ahogy halad a világ előre, úgy formálódik át a lovak körüli élet is. Azonban ebből kifolyólag a tartás körülményeket is eszerint kell változtatni.

A ló állandó mozgásban van. A gyomra azért olyan kicsi, hogy ne tudjon felvenni nagy mennyiségű táplálékot, amely korlátozná őt a gyors menekülésben. Éppen ezért a nap nagy részében legelészik, de közben vándorol – ha más nem az itatójához és vissza a legfinomabb fűcsomókig.

Ha keveset van látogatva a ló és emellett még bokszos tartásra is van ítélve – még ha ki is van egészítve a kötelező minimális nagyságú karámmal, akkor egyszerű cellába zárt fogolynak érezheti magát.

ló tulajdonságai

Jó a memóriájuk

A lovaknak nagyon jó az emlékező képességük, éppen ezért könnyen taníthatóak és nehezen felejtik el a dolgokat. A jó memóriájuk a rossz élményeknél is működnek, éppen ezért, ha a lovat bántalmazás éri, akkor bizony a bizalom alapjaiban törik ketté. Visszafordítani hosszú, kitartó munkával lehetséges – már ha lehetséges egyáltalán.

Rangsorban élnek – aminek te magad is részese lehetsz

Minden ménesnek van egy vezetője és bizony időről időre kialakulnak barátságok és konfliktusok is. Hogy téged elfogad-e a lovad vezetőjének, azt sok-sok apró jelből meg tudod állapítani. Például megpróbálja kienni a cipőd alól a füvet – a karámban a dominánsabb fél jelzésére a másik ló egyszerűen odébb áll. Ha te arrébb veszed a lábadat, akkor bizony ő nyerte a csatát. Sok kis apró hierarchia játék, ahol hogyha sokszor engedsz, akkor akár a “háborút” is elveszítheted vele szemben.