A ló nem megfelelő kikötése könnyen balesethez vezethet. Az sem mindegy, mivel és hogyan és hova kötöd ki lovadat. Ezúttal megmutatjuk, mire ügyelj a ló kikötésénél.

Amit mindig észben kell tartani, hogy a ló menekülő állat. Ha valamitől megijed, pánikba esik, akkor ő minden áron azon lesz, hogy a lehető legtávolabbra kerüljön a számára veszélyesnek vélt dologtól. Szélsőséges esetben a ló képes akár addig vergődni, amíg meg nem folytja magát, csak hogy elszabaduljon szorult helyzetéből.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig olyan csomóval kösd ki lovadat, amelyet aztán könnyen – akár egy mozdulattal – el lehet oldani. Ezen felül ügyelj rá, hogy a kötél anyaga veszély esetén akár el is tudjon szakadni. A túl erős anyagból font kötelek nem ajánlottak a ló kikötésére. A boltokban kapható vezetőszárak többsége azonban pontosan erre a célra van kitalálva.

Nem mindegy az sem, hogy hova kötöd ki a lovat. A ló közelében ne legyen éles, szúrós tárgy vagy bármi, ami veszélyeztetheti testi épségét. A talaj lehetőleg legyen stabil, szilárd és csúszásmentes. Soha ne kösd ki olyan tárgyhoz, amely könnyen elmozdítható vagy bármilyen szempontból is veszélyes lehet a lóra nézve.

Talán, ami a legfontosabb, hogy ne hagyd őrizetlenül, egyedül magára lovadat. A balesetek általában akkor következnek be, amikor senki nem számítana rá és pillanatok alatt lezajlik az esemény. Ha éppen nincs a közelben segítő kéz, könnyen súlyos balesetbe is torkolhat a szituáció.