A ló bértartás egy olyan szerződés, amelyet a ló tulajdonosa és a lovarda tulajdonosa között köttetik. A szerződés azonban nem mindenre kiható. Melyek a ló bértartás szabályai, amelyet a lovasnak és a lovardának be kell tartania? Mit foglal össze a szerződés és mit szoktak kihagyni?

A ló bértartás feltételei – mikor jöhet a ló?

A lónak, ahhoz, hogy a lovardában el tudd helyezni, kötelezően meg kell lennie a ló útlevelének és kötelező oltásainak, vérvételének. Ennek oka természetesen az ott lévő lovak egészségügyi szempontjának a figyelembe vétele. Amelyik lovarda ezt a pontot kihagyja, vagy nem fektet rá akkora hangsúlyt, számíthatsz rá, hogy az ott lévő lovaknak is bizonytalan az egészsége.

A ló útlevél átadásának több oka van. Egyrészt ennek az okmánynak mindig a ló mellett kell lennie – tehát úgy szállításnál és versenynél is. Ezen felül pedig egy biztosíték a lovarda számára, hogy ha a bértartó felrúgná a szerződést és egyik napról a másikra el szeretne tűnni, azt ló útlevelének hiányában nem teheti meg.

A ló bértartás egyik feltétele, hogy a ló nem közveszélyes, és ha az is, akkor arról a lovardát tájékoztatja. Tehát, ha a lótulajdonos tudja, hogy a lova bizony néha oda-oda harap a többi lónak és agresszivitást szokott mutatni, akkor arról köteles tájékoztatni a lovardát.

ló bértartás

A ló bértartás szerződésének pontjai általánosságban

A lovardának kötelessége biztosítani a ló számára a karámot vagy bokszot, illetve a szerződésben megfogalmazott kiegészítő szolgáltatásokat, amelyekről alább olvashatsz. A lónak természetesen meg kell kapnia azt a mennyiségű takarmányt és vizet, amely szükséges az állat jólétéhez. Ha ezen felül szeretné a lovat etetni, semmi akadálya – erről azonban tájékoztatni szükséges a lovardát, hiszen takarmányozás szempontjából meghatározó lehet.

Persze nem minden jutalomfalatról kell beszámolni, de ésszerűen, ha két-három fándli kukoricával megleped, akkor arról nem árt, ha szólsz a lovardának.

Nehéz lenne meghatározni általánosságban, hogy mennyi takarmányra van szüksége a lovaknak naponta, hiszen ez függ a ló méretétől, egészségétől és energikusságától. Ha mondani kéne egy körülbelüli értéket, akkor nagyjából 8-12 kilót eszik egy ló naponta és időjárástól függően 40-50 liter vizet iszik. Ha a ló fogyni kezd, és sosem látsz előtte takarmányt, akkor bizony jogodban áll felelősségre vonni a lovardát. (Különösképp, ha a lovász még csak nem is tud a lovad létezéséről – sajnos létezik ilyen is.)

A lovardának kötelessége rendben tartani a bokszokat és karámokat, stb. Tehát ha arra kérnek, hogy fogd meg a talicskát és takarítsd ki a lovad bokszát, gyanakodhatsz, hogy valami nincs rendben.

ló bértartás

Balesetek a lovardában

Ha valami történik a lovaddal, akkor arról haladéktalanul tájékoztatniuk kell valamelyik elérhetőségeden. A szerződésbe bele szokták fogalmazni, hogy ha kritikus eset történik és a bértartó nem elérhető, akkor a lovarda hívja ki az állatorvost és természetesen a költségeket a bértartó fizeti. Ha pedig hosszú távon nem elérhető, akkor szintén a lovarda dönthet úgy, hogy kihívja az orvost a bértartó költségeire.

Ezt a pontot legalábbis érdemes kiemelten körbejárni, hiszen a lovak körül állandóan történik valami – kisebb, nagyobb sérülés, megbetegedés. Ha előre nem tisztázzátok ezeket a helyzeteket, akkor könnyen konfliktus lehet belőle.

A ló tulajdonosa felelősségre vonható a lova által okozott sérülésekért. És persze ha a lovas kárt tesz valamiben, azt meg kell térítenie. Ide tartoznak az olyan károk is, amikor a megbeszélés nélkül dönt úgy a lovas, hogy átalakít valamit.

A lovat, ha csak a gazdája nem kívánja másképp, kizárólag a tulajdonosa lovagolhatja, edzheti. Előfordul, hogy külön megegyezés születik arról, hogy például időhiány miatt a ló tulajdonosának nincs lehetősége olyan sűrűn lemozgatni a lovat. Ilyenkor plusz bértartási díjért cserébe a lovarda el szokta vállalni a ló lemozgatását – persze nem minden esetben, hiszen ilyenkor áthárul a felelősség az ő kezébe. Ha a ló mozgatásánál történik a lóval baleset, akkor a lovarda a vétkes.

Szétszórt csavarokból, rosszul összerakott karámokból adódó baleset? Minden esetben a lovardát terhelik, hiszen a lovardát az ő felelőssége biztonságosan kialakítani és rendben tartani.

ló bértartás

Ló bértartás – lopások

Érdemes kitérni a szerződésben arra, mi történik, ha a lovas felszerelése eltűnik. Egy-egy nyereg, kantár bizony drága költségeket von maga után. Sok lovarda érthető módon nem vállal érte felelősséget.

A ló bértartás – a lovardák felszereltsége

Kevés olyan lovarda van, amely egy alap homokos pályán nem nyújt a lovasai részére ugratáshoz szükséges akadályokat vagy rudakat az edzéshez. Ezek nagyjából minden lovardában megtalálhatóak, viszont olyan előfordul, hogy a lovarda külön díjat határoz meg a pálya használatára.

Tehát a ló bértartás alapszolgáltatásába nem tartozik bele a különböző lovas felszereltségek használta. Ez általában a nagyon jól felszerelt lovardáknál fordul elő. Az itt történt károkozások a ló tulajdonosát terhelik – nem csoda, hiszen akár milliós nagyságú értékekről beszélünk.

ló bértartás

Milyen plusz felszereltségei lehetnek egy lovardának?

  • Fedeles lovarda
  • Jártatógép – a jártató gép nem csak arra jó, hogy a lovas a bemelegítést és a leszárítást a szerkezet segítségével végezze el. Sokszor előfordul, hogy a lovasnak nincs ideje napi szinten kijárni a lovardába és edzőt sem akar felbérelni. Ilyenkor egy fél vagy egy órás séta a lónak bizony nem árt.
  • Patamosó
  • Lószolárium – sokan hallottak már róla, de mégis mi is ez? Röviden, a lószolárium többek között segít lovaglás után leszárítani a lovat. Ezen felül jótékony hatással van a sebek, sérülések kezelésére – tehát gyógyászati segédeszköz is egyben. Hasonló, mint az embereknél is használt infralámpás kezelés. Talán mondanom sem kell, hogy nagyon drága szerkezet, így nem csoda, hogy a lovarda plusz költséget kér érte és nem foglalja bele a ló bértartás alapköltségébe.
  • Akadálypark
  • Ügyességi akadályok, bóják

ló bértartás

A ló bértartás ára

A lovardák szoktak kauciót is kérni, amely biztosítja őket, ha esetleg a lovas fizetésképtelenné válik, vagy kárt okoz, akkor végső esetben legyen mihez nyúlnia. Ha a lovarda ezt kéri tőled, ne akadj fenn rajta, ez olyan, mint amikor az albérletbe költözéskor kauciót kér tőled a tulaj.

Érdemes még belefogalmazni a szerződésbe, hogy mi történik abban az esetben, hogyha a lovas úgy dönt, hogy két hónapra elviszi a lovát, de utána visszajön. A lovardának ilyenkor nem kötelessége megtartania a ló helyét vagy a ló tulajdonosának továbbra is fizetnie kell a ló bértartás árát. Persze meg lehet egyezni, hogy mivel a ló ellátásának költsége és terhe már nem nyomja a lovarda vállát, valamivel olcsóbban tartsa fent a helyet. (De nem kötelessége!)

Szerződés határozza meg azt is, hogy mi történik abban az esetben, ha a lovas nem fizet. A lovarda tulajdonosa általában bele szokta foglalni a szerződésben, hogy néhány hónap eltelte után a lovat a piaci áron megvásárolhatja (beleszámolva a bértartás költségeit) és akár értékesítheti is. Persze ezek már igen komoly lépések és általában jogi útra terelődnek.

A szerződés felmondásának ideje általában egy hónap szokott lenni, amit mindkét félnek kötelessége betartani. Ha a ló a meghatározott időn túl marad, akkor vagy előre meghatároznak egy napi díjat vagy köteles a következő havi ló bértartás díját megfizetni.