A ló allergia már csak akkor veszélyesebb, ha nem mi, hanem a lovunk az allergiás. Az allergiának fajtától függően számos tünete lehet és sok esetben szinte lehetetlen kitalálni mi okozza a bajt.

Az allergiás ló – mi okozza a tüneteket?

Válasz a címben. Az allergia meghatározását a tünetekből lehet kideríteni. Alapos megfigyelést kíván és sok-sok türelmet. Kiütéses, köhög? Csak bizonyos napszakokban jelentkezik? Terhelésre másképp reagál? Fellép az orrfolyás tünete? Éppúgy, mint az embernél ezeknek a dolgoknak a megfigyelésével sokkal közelebb kerülhetsz a megoldáshoz.

Természetesen mindenképpen kérd ki állatorvosod szakvéleményét, de ő is sokkal többet fog tudni tenni lovad egészségéért, ha pontos információkat tudsz neki szolgáltatni.

Az allergiás ló tüneteinek enyhítése

Annak függvényében, hogy lovad milyen allergiától szenved érdemes körülnézned a gyógynövények között. A legtöbb lovardában a legelő általában növényzetben szegény területet foglal magába. A lónak nincsen lehetősége rá, hogy olyan növényeket fogyasszon, amelyek betegségét akár teljesen elmulasztanák.

Éppen ezért ezeket a növényeket magadnak kell beszerezned. Többségük filléres tétel és hihetetlen eredményeket tudnak felmutatni.

A lovad nem csak jobban lesz, de ezek a növények egyfajta jutalomfalatok is számára. Többségük ízletes, egy kevés zabbal, árpával vagy malátával bekeverve pedig egész biztosan még a vödröt is ki fogja nyalogatni utána.

Az allergiás ló – végső megoldás

Előfordulhat, hogy lovad annyira szenved a vissza-visszatérő ló allergiától, hogy az egyetlen megoldást a környezeti változás jelentheti számára. Ez bértartóként a legtöbb esetben könnyen megvalósítható.

Azonban sok esetben a lovat nem lehet másik helyre szállítani, ekkor törekedni kell az allergiás ló környezetének felújítására, a legkedvezőbb körülmények kialakítására.