A csókaszemű lovat más néven emberszeműnek is szokták nevezni, sokakban taszító érzést kelt, mások viszont különlegességük miatt kifejezetten keresik az ilyen szemű lovakat. Mely lovakra jellemző a csókaszem, milyen gyakorisággal fordul elő és vajon befolyásolja a ló látását?

Hogy néz ki a csókaszem?

A csókaszemű lovat, mint már említettem más nevén emberszemű lónak is szoktak hívni és nem véletlenül. Az ilyen lovak szeme ugyanis nagymértékben hasonlít az emberek szemére – enyhén csík alakú, kisméretű pupilla, nagyrészt pedig fehér – halvány, világoskék írisz. A szeme fehérje gyakorta kilátszik.

csokaszemű

Mitől alakul ki a csókaszem?

A lovak szemszínét természetesen a pigment mennyisége határozza meg, éppen úgy mint a szőrzetüket. Ebből kifolyólag nem csoda, hogy csókaszeme általában azoknak a lovaknak van, amelyek világos színűek – legtöbbször az albínó és a fehér lovaknak. Nagyon ritkán fordul elő, hogy sárga vagy pej lovaknak csókaszeme legyen.

Befolyásolja a csókaszem a ló látását?

Természetesen az emberszemű lovak éppolyan jó látással rendelkeznek, mint fajtársaik. A szemszín nem befolyásolja a látás minőségét.

Azonban éppúgy, mint a világos színű bőrük, a szemük is érzékenyebbek a nap sugaraira, így idősebb korukra előfordulhat gyenge látás vagy teljes vakság is.

Ezek a lovak sokkal érzékenyebbek, így különleges tartást is igényelnek. Ha túl sokat időznek a tűző napon, akkor bőrbetegség és persze a szem rongálódása is bekövetkezhet. Ajánlott olyan karám kialakítása, amelyben van lehetősége elbújni a fény elől – egy egyszerű sötét beálló is megteszi.

csókaszemű

Igényesebbek – de épp annyira tehetségesek is

A Magyarországon veretlen, 900 díjat birtokló angol telivér, Imperiál is csókaszemű ló volt. Míg kinézetre a legtöbben elítélték és nem néztek ki belőle sokat, addig tetteivel bizony mélyen bevágtatott a lovas történelem nagyjai közé.