A gyermekek számára több szempontból is kedvezőbb lehetőségeket nyújt a pónilovaglás. Ezúttal összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a pónilovaglásról tudnod kell, mielőtt gyermekeddel betértek az egyik lovardába.

Sok gyerek már egészen pici korától kezdve a lovak közelségére vágyik és sok szülő nem bír ellenállni a gyermek kérésének – miért is kéne? A pónilovaglás bizony minden szempontból jó hatással van a gyerek fejlődésére – testileg és szellemileg is. Megtanul felelősségteljesen gondolkodni, gondoskodni az állatról, fegyelmet tanul és mindemellett sokkal magabiztosabb lesz az élet minden területén.

Miért jobb gyermekek számára a pónilovaglás?

Sokan egyből a „mélyvízbe dobják” a gyermeket és nagylovon kezdik a tanulást. Ha a ló alkalmas erre a feladatra, addig nincsen semmi baj, viszont a gyermek így bizony számos tevékenységtől, tanulási lehetőségtől esik el.

Az egy dolog, hogy póniról kisebbet lehet esni. Mert hát azzal ugye mindenki tisztában van, hogy ha valaki lóra ül, az bizony idő kérdése, de lesz olyan, hogy nem önszántából száll le róla. A lovak – úgy a pónik is – kiszámíthatatlanok, nem olyanok, mint a gépjárművek, hogyha balra tekered a kormányt, akkor biztosan balra fordul. Érző és érzékeny, növényevő, menekülő állatok.

Persze ha gyermek érkezik a lovardába, biztos lehetsz felőle, hogy olyan lovat fognak alá adni, amelyik nagyon szélsőséges körülmények között ugrik meg és az a megugrás is inkább csak egy nagyobb oldallépésnek fog számítani. De mindenesetre nem szabad elsiklani a tény felett, hogy ő is csak lóból van, a lovak pedig néha megbotlanak és tesznek nagyobb oldallépéseket.

pónilovaglás

Ha bekövetkezik a baj és a gyermek elveszti az egyensúlyát, kisebbet fog esni, mintha egy 170 centi marmagasságú nagy ló hátáról csúszott volna le. Ami valljuk be, azért nem mindegy. Hiába a helyesen alkalmazott védőfelszerelés, azért egy-két lila folt szinte bizonyosan emlékeztetni fogja a történetekre.

Ezen felül, ha a póni esetleg megbokrosodik és ezáltal féktelen vágtába törne ki, bizony sokat számít, hogy nem egy fél tonnás lovat kell megfékeznie, hanem egy fele akkora jószágot. Könnyebben fogja a szárakkal visszatartani. Ez nem csak azért van, mert kisebb a feje és a gyerek könnyebben hátra tudja húzni a szárakat, hanem a póni érezni fogja a gyermek súlyát.

Egy nagy lónak egy 30-40 kilós gyermek annyit számít, mintha feltettél volna rá egy nyerget – érzi, hogy valami mocorog a hátán, de igazából a lovas nem fogja tudni derékból, a súly helyes használatával megállítani a patást. Ellenben a pónit igen! A súlyarány jóval kedvezőbbek a lovasra nézve, és ha az edző jól megtanítja a gyereket, hogy hogy használja a testét a ló irányítására, akkor egy esetleges „vészhelyzetben” meg fogja tudni állítani a pónit.

pónilovaglás

A pónilovaglás egyik legnagyobb előnye

A pónilovaglás mellett igen erős érv, hogy a gyermek meg tudja tanulni azokat a dolgokat is a ló mellett, amelyeket egy nagy ló esetében aligha. Például megtanulja, hogy hogyan lehet felkantározni a lovat anélkül, hogy ahhoz létrára kéne állnia. Megtanulja a ló fejének, sörényének is a rendes lecsutakolását. Megtanul nyergelni és segítség nélkül fogja tudni kiszedni a ló patájából a koszt. Egy nagy ló lábát sokszor még egy felnőtt ember is nehezen veszi fel és tartja meg, egy kisgyerek esetében ez a lépés egész egyszerűen megvalósíthatatlan.

A ló lecsutakolása, a ló helyes felszerelése és pályára vezetése, a segítség nélkül történő le- és felszállás bizony mind-mind szerves részei a lovaglásnak. Ha ezekből a dolgokból kimarad a gyermek, akkor a lovaglás azon részét hagyja ki, ami elengedhetetlenek a fejlődéshez.

Hozzá fog szokni, hogy a lovaglás csupán annyiból áll, hogy valaki felülteti a nyeregbe és valaki leszedi onnan, majd beültök a kocsiba és irány haza. Otthon pedig az első az lesz, hogy mikor kaphatja meg az első, saját lovát. Amíg nem tudja, mert nincs lehetősége megtanulni, hogy milyen egyéb feladatokkal jár egy ló, addig a saját ló gondolata minden gyermekben ugyanolyan. Amint megismerkednek a ló melletti teendőkkel és azok is szépen beépülnek a lovas oktatásba, onnantól fogva csak az igazán lelkes gyerekek álmai között fog szerepelni, hogy egyszer nekik is saját patásuk legyen.