Kincsem története olyan lenyűgöző, hogy nem is csoda, hogy színházi darbként került feldolgozásra. A színdarab egy olyan világhírű eseményt dolgozott fel, melyet az óta is minden lovas, lókedvelő, de még a lovas élettől elzárkózott ember is csodálattal emleget.

Az idők folyamán tiszteletére számtalan szobrot állítottak, történetéről megannyi festmény és írás született, lóversenypályát, lovardát neveztek róla el, nemrég pedig a színházakba is eljutott a története.

Kincsem története

Mindenekelőtt mielőtt rátérnék a színmű elemzésére, szeretném bemutatni minden idők legeredményesebb lovának, Kincsemnek – a Magyar Csodának – a történetét.

Kincsem, az angol telivér kanca 1874-ben született. Születésnek helye vitatott, többen Blaskovich Ernő tápiószentmártoni birtokát nevezték meg, de az újabb kutatások eredményei szerint Kisbéren látta meg a napvilágot.

Apja Cambuscan egy angol telivér import ló volt, anyja Water Nymph pedig az Esterházy-ménes kancaállományából származott. Kincsem neve pedig telitalálat volt, hiszen a ló gazdájának valóban kincset ért, bár ezt az elején még nem tudhatta. Sőt, a kanca egy éves koráig nem volt éppen tulajdonosának kedvenc lova: öt másik lovával együtt őt is megpróbálta eladni, azonban senki nem tartott rá igényt, így megmaradt Blaskovich Ernő birtokában.

Kincsem

Ezt követően határozták el, hogy versenyeztetni fogják. Élete első versenye 1876-ban Berlinben volt, ahol megnyerte az egy kilométeres futamot.

Kincsemet Hesp Róbert trenírozta, legjobb barátja pedig egy fekete-fehér nőstény macska, Csalogány volt, aki nélkül egyetlen versenyen sem volt hajlandó indulni. Kincsemnek megannyi hóbortja volt, különösen a vízre volt érzékeny, inkább addig szomjazott, amíg nem hoztak neki a számára megfelelő minőségű folyadékot.

 Kincsem élete során tulajdonképpen beutazta fél Európát

Egyik nevezetes futása szeptember 9-én Baden-Badenben történt, amikor is Gróf hugo Henckel lova, Prince Giles The First egyszerre ért be Kincsemmel a célba. Annak idején ha holtversenyben az egyik tulajdonos nem fogadta el a verseny eredményét és nem akart megosztozni a díjon, akkor kérhetett azonnali újrafuttatást. Kincsem gazdája ezt a lépést hozta meg és nagyon is jól döntött, ugyanis lova ezután hat hosszal győzte le Price Giles-t a 3200 méteres távon.

Kincsemet hatévesen is futtatni szerették volna, azonban kiderült, hogy lábai már nem olyan egészségesek, ízületei elkoptak, ezért tenyészkancaként folytatta pályafutását.

Kincsem öt csikót hozott a világra, melyek később szintén eredményes pályafutást hajtottak végre. A csodakanca ötödik kicsinye megellése után súlyos gyomorbetegségben szenvedett, majd tizenharmadik születésnapján, 1887. március 17-én kólikában pusztult el.

Összegezve Kincsem két- és ötéves kora között összesen ötvenhat versenyen indult – természetesen nem amolyan nevenincs versenyeken, hanem a legrangosabb futamokon – és a legjobb lovakat messze maga mögött hagyva, egyszer sem veszített, teljesítményét pedig azóta sem sikerült egyetlen lónak sem elérni.

A színdarabról

Az 1870-es években játszódó színdarab két felvonásban mutatja be az utolérhetetlen versenyló eredményeit. A mű inkább a versenyló háttérére fókuszál, bemutatja, hogy milyen hatással volt Kincsem a gazdájára, trénerére és az őt körülvevő emberekre. Milyen konfliktusokat, bonyodalmakat szított Kincsem verhetetlensége. Milyen mértékben volt jelen a féltékenység és az irigység keveréke a többi lótulajdonos részéről.

A mű viszonylag kevés szereplőből áll. Mindössze Kincsem tulajdonosa Blaskovich Ernő, Zichy Margit grófnő, Festetics gróf, Robert Hesp, angol tréner, Maggie, Hesp felesége, Baltazzi, a görög bankár, Cavaliero, a Jockey Club elnöke, Franzl, a lovászfiú, Lónyay Menyhért, Karolina, a Blaskovich maitresse-e, Madden, a másik zsoké, Ferenc József császár és a titkár szerepel.

A történet a versenypályán kezdődik, ahol a gyönyörű Zichy Margit grófnő ajánlatot tesz a többi lótulajdonosnak, miszerint akinek a lova előbb ér be a célba, ahhoz hozzámegy feleségül. Blaskovich Ernő szerelmes Margitba, azonban lova felbukik a versenyen és utolsóként ér célba.

Ernő belebetegszik az állandó csalódásba mind a versenypályán, mind magánéletében. Elhatározza, hogy fedezteti elbukott lovát, a csikót pedig Kincsemnek fogja elnevezni, hiszen az lesz az egyetlen kincs az életében.

Ernő elküldi Franzl-t, a lovászfiút, hogy fedeztesse be lovát. Margit megpróbálja rábeszélni Ernőt, hogy ne az általa kiválasztott ménnel, hanem egy sokkal erősebb, szebb lóval pároztassa lovát. Mivel Ernő hajthatatlan, Margit titokban elcsábítja Franzl-t és ráveszi, hogy az általa kiválasztott ménnel fedeztessék a lovat. Margit terve sikerül, a fedeztetési papírokat meghamisítják és várják a csodát.

A következő jelenetben Kincsem már egy éves és Ernő egyáltalán nem tartja szép, sikerek elé néző csikónak. Végül azonban mégiscsak elhatározza, hogy elviszi egy trénerhez és meglátják, hogy mi sül ki belőle.

Kincsemet egy évet tréningezik, mígnem elérkezik élete első versenye. A versenypályán mindenki izgul, Ernő kételkedve nézi két éves kincsét, amint a versenypályára vezetik. A lovak beállnak a starthelyre, elhangzik a sípszó, Kincsem pedig mit sem törődve vele, lehajtja fejét és legelészni kezd. Ernő nem hisz a szemének és majd megüti a guta, mígnem Kincsem észreveszi, hogy mi is zajlik körülötte és nekiindul. A hatalmas hátrány ellenére is Kincsem több hosszal szárnyalja túl versenytársait a fiatal csikók versenyén – majd újra lehajtja fejét és folytatja a legelészést.

Senki nem hisz a szemének, Ernő egyből csikóhoz képest hatalmas pénzösszegű árajánlatot kap, melyet – bölcsen – elutasít.

Ez után Kincsem sorra nyeri a futamokat, Ernőtől pedig egyre többen próbálják a lovat megvenni. Margitnak pedig minden vágya, hogy befedeztesse Kincsemet lovával, Prince-el, melyet ajándékba kapott férjétől. Mikor látja, hogy Ernő hajthatatlan, elárulja neki az igazságot, hogy a fedeztetés nem azzal a lóval történt meg, akit Ernő kinézett magának. Kincsem gazdája ekkor kineveti a lányt.

A történetben bemutatják Kincsem finnyásságát a víz iránt és a macskájához való ragaszkodást is. Az események komolysága ellenére Ernő szerepén keresztül belecsempésztek egy csipetnyi komédiát is: a legnagyobb bajban is képes viccet csinálni a különböző helyzetekből, valamint lovának verhetetlenségében mindvégig száz százalékig biztos.

Például, mikor Margit lova, Price fej-fej mellett érkezik be a célba, Ernő egyből kéri az újrafuttatást. Margit, hogy csökkentse lovának terhét, leveteti Price-ről a patkókat. Ernő ezzel szemben rajtahagyja, amit a hangosbemondóban közzé is tesz, miszerint Kincsem a patkók súlyának terhével is maga mögött fogja hagyni Price-t és a zsokéját.

Ernő rendíthetetlenül kitart Kincsem mellett élete végéig, amellyel a történet zárul.