A lovak számára is létező gyógyászati eszköz az inhalátor. A készülék nem csak a beteg lovak életét könnyíti meg, hanem a versenylovak teljesítményképességét is növeli.

A ló inhalátor változatai

Ló inhalátorból két elterjedt változat van. A különbség a kettő között, hogy az egyiket akkumulátor működteti, míg a másikat vezetékkel kell a konnektorba csatlakoztatni. Talán mondanom sem kell, hogy az utóbbi a macerásabb, hiszen ügyelni kell, hogy a ló ijedtében ne rohanjon el magával rángatva az egész szerkezetet. Azonban a piacon ez utóbbi az, amely elérhető áron mozog.

A ló inhalátor tulajdonképpen hasonló az emberi inhalátorhoz – levegő kompresszor segítségével juttatja el a gyógyfolyadékot a porlasztóba, amelyet a ló belélegez.

Inhalátor

Mire jó a ló inhalátor?

Az inhalátor különböző légúti betegségek gyógyítására, enyhítésére szolgál, valamint, mint már említettem a sportlovak tüdőkapacitását és teljesítőképességét növeli.

A kehesség, az allergia tüneteinek enyhítésére kitűnően alkalmas, valamint egy esetleges megfázásból is sokkal gyorsabban felépül a ló.

A ló inhalátor használata

Mikor először használtam ló inhalátort meg voltam róla győződve, hogy a lovam ki fog futni a világból, ha a szerkezetet a fejére teszem és bekapcsolom. Nem így történt. Az inhalátort úgy alakították ki, hogy könnyedén fel lehessen rögzíteni a ló fejére egy egyszerű kötőfék segítségével. Mivel a kompresszor igen zajos, így érdemes megmutatni neki, mielőtt bekapcsolod.

A lovat nem ajánlatos kikötni. Egy egyszerű vezetőszáron tartva, folyamatos nyugtatgatás mellett érdemes használni. Így ha pánikba esik nem fog kárt tenni magában, a fix, vezetékes szerkezetről egy mozdulattal le lehet kapcsolni, ezért az sem megy tönkre.

Érdemes erre az időszakra olyan helyet választani, amelyet jól ismer, nincs a közelébe olyan dolog, amely számára ijesztő vagy pánik esetén veszélyes. Lehetőleg minél kevesebb ember legyen a közelben, szüntess meg minden olyan zavaró körülményt, amely megijesztheti a lovat. Vedd figyelembe azt is, hogy a ló inhalálás nem egy gyors kezelés, akár fél órát is igénybe vehet.