A tél mind ló mind lovas számára nagy kihívásokat állít. Ilyen hidegben az ember legszívesebben egész nap egy bögre forró tea mellől nézne kifele az ablakon a meleg szobából…

Télen (is) öltözz fel rendesen, rétegesen!

Ha összeszedted az erődet és a „ló hiány” győzedelmeskedett a hidegen, akkor legyél előrelátó és öltözz fel rétegesen! Vegyél fel több pulcsit, több nadrágot, több zoknit, sapkát és olyan kesztyűt, amely nem zavar a szabad mozgásban – csupaszkézzel hevedert húzni télen nagyon is kellemetlen élmény. A cipőd legyen vízhatlan és bélelt! Ha esetleg átázik a cipőd, akkor a réteges öltözködés sem védi meg a lábujjaidat a teljes átfagyástól – ráadásul könnyen felfázhatsz!

tél

Pucolás – kabát nélkül

Kiléptél a házból és minden tökéletes – nem fázol. Kihozod a lovat a karámból és nekiállsz a csutakolásnak. Ilyenkor érdemes levetni a kabátot, a ló pucolása közben ugyanis nagyon ki lehet melegedni. Ha előtte leveszed, akkor nem fogsz fázni, ha viszont rajtad marad a kabát és utólag veszed le, amikor már átizzadtál, akkor jön a megfázás.

Lovaglásnál, ha terepre mész mindenképpen tartsd magadon a kabátot, mert a lépéses szakaszoknál igen hideggé fog válni a levegő. Ellenben ha pályát választod, akkor elég, ha leléptetésnél magadra veszed, így komfortosabban fogsz tudni mozogni.

A lóra is figyelj oda jobban!

Télen tartson tovább a bemelegítő rész, és ha a ló leizzadt, akkor hagyj időt neki leszáradni. Lépj vele egészen addig, amíg a lélegzete vissza nem áll és egy csepp nedvességet sem érzel a szőrzetén.

Ne engedd azonnal vissza a helyére, engedd kicsit legelészni, mielőtt vízhez juthatna. Télen a hideg, rosszabb esetben a jeges víz, sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a ló számára megfázás szempontjából.

Leszállás után nem árt, ha egy kis idegit pokróccal is letakarod, hadd szokjon vissza fokozatosan a hőmérséklethez.