Sok lónál tapasztalható, hogy már a nyereg megpillantásánál elkezd toporzékolni. Ha közelítesz felé, akkor kapálni kezd a lábával, ha felhelyezed a nyerget, akkor sunyit és csipkedni próbál. Szélsőséges esetben akár fel is ágaskodik, ha megpróbálod meghúzni a hevedert.

Hogy alakulhat ki a hevederiszony?

A hevederiszony egy rossz élményből származik. Előfordulhat, hogy nyergelésnél elsőre olyan szorosan meghúzta neki valaki a hevedert, hogy az kellemetlen érzés volt számára – fájt neki. Egy-két alaklom után természetes, hogy a ló ezt nem fogja tolerálni és igyekszik kitérni a nyergelés elől.

Éppen ezért nyergelésnél fokozatosan húzd meg a hevedert, mindig csak annyira, amennyit engedd a ló. Ha már nehezen tudod húzni, akkor állj meg, az éppen elég jó lesz, hogy ne csússzon el a nyereg és ne törje fel a ló hátát. A legjobb, ha az ujjaidat kinyújtva még éppen be tudod csúsztatni a kezedet a ló hasa és a heveder közé. Ha annyira feszes, hogy képtelen vagy erre, akkor inkább engedj rajta egy lyukat, mert valószínűleg kellemetlen számára az érzés!

hevederiszony

Hogy lehet megbarátkoztatni a hevederrel újra a lovat?

Hosszú-hosszú türelemjáték elé néz az a lovas, akinek egy hevederiszonyos lóval van dolga. Először is felejtsd el egy ideig a nyereg gondolatát. Fogj egy egyszerű takarót vagy bármit, amin szalagok vannak, és rá tudod erősíteni a ló hátára.

Tedd a hátára és éppen, hogy csak akasszad be a heveder vonalán a szíjakat – mindenképpen érintse a ló bőrét, de ne húzd meg! Ez után hagyd, hogy legelésszen vagy akár játszhatsz is vele, a lényeg, hogy egy kicsit barátkozzon az érzéssel. Tudatosuljon benne, hogy igen ott vannak a szalagok és tartanak, de az nem fáj!

Ha látod, hogy már nem érdekli a dolog, nem foglalkozik vele, akkor állj mellé és húzz rajta egy nagyon kicsit. Éppen hogy csak érzékelje, hogy történt valami. Ha jól viseli, akkor dicsérd meg, majd ismét hagyd, hadd végezze a dolgát. Folytasd vele a munkát vagy hagyjad pihenni.

Húzzál rajta még egyszer, majd dicsérd meg, ha jól reagált rá, vedd le róla egy pár perc után a takarót és hagyjad pihenni. Másnap ismételd meg a gyakorlatot, de a végén egy kicsit szorosabbra húzzad a szíjat. Még mindig ne annyira, mint nyergelésnél, de jobban, mint előző nap.

Így egyre fokozatosan növeld az erősséget napról napra. Végül játszd el ugyan ezt a folyamatot a nyereggel is. Figyeld meg, hogy a türelmed kifizetődő és ő is egyre jobban fog bízni benned és a hevederben is!