Állsz a körkarám közepén, kezedben a futószár, a lovad pedig körbe-körbe vágtázik körülötted. Ha ló elég nagy, minden egyes vágtalépése tompa puffanással és a föld enyhe megremegésével jár. Hány kiló egy ló? Mekkora súly szükséges ahhoz, hogy ezt az élményt átadhassa számodra?

A ló nagyon könnyen fogy és annál nehezebb hízik vissza eredeti állapotára. A legtöbb betegség egyébként a hiedelemmel szemben nem abból származik, hogy egy lónak kint vannak a bordái, hanem sokkal inkább a kövérségből.

A ló súlya elsősorban természetesen a fajtájától függ. Vannak kutyaméretű pónilovak és hatalmas, 600 kiló körüliek is. Ami leggyakrabban felmerül a lovasokban az nem az, hogy hány kiló egy ló, hanem hogy mekkora súlyt képesek elbírni. Ez általában a ló súlyának a 20%-a.

A ló súlyának mérésére egyébként létezik mérőeszköz, aminek a működése gyakorlatilag megegyezik a szobamérlegeddel. Azon lovardák, amelyekben elérhető a szerkezet bizony előnyösek. Miért?

Sokszor szabad szemmel eleinte észre sem veszi az ember, hogy valami nincs rendben a lovával. Mire odakerül a sor, hogy feltűnik, már bizony már jó nagy adag súlyveszteségben van.

20-30 kiló ingadozás teljesen normális lehet, hiszen ha azt veszed, a ló képes meginni egy – olykor két (10 literes) vödörnyi vizet, majd egymás után 5 – 6 alkalommal trágyázni. Időről időre érdemes ráállítani a lovat a mérlegre, de ne próbáld meg összehasonlítani a te súlyingadozásodat az övével.

Hány kiló egy ló

Egy egyszerű fogreszeltetés elmaradásból származó súlyveszteség. Egy hónap alatt 100-150 kiló veszteség.

Mikor jelentkezhet nagyobb súlyveszteség?

A lovak egy hosszabb túra után is képesek nagyobb súlyt leadni, főleg ha több napos terepre fogod. Egy betegség alkalmával pedig akár 100-150 kilót is képes veszíteni néhány hét leforgása alatt.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevedd a problémát és kiderítsd, hogy mitől fogyott a lovad.

Hány kiló egy ló

Egy egyszerű fogreszeltetés elmaradásból származó súlyveszteség.

Hány kiló egy ló

Egy egyszerű fogreszeltetés elmaradásból származó súlyveszteség.

A fogyás könnyen megy, a hízás annál kevésbé

Míg a fogyás néhány hét alatt lezajlik, addig a ló eredeti súlyának visszanyerése akár több évig eltarthat. Ez persze függ attól, hogy mennyit mozgatod, mekkora mennyiségű és milyen minőségű takarmányt kap, mekkora időközönként. Beleszámít a ló genetikája és egészségügyi állapota, így a legjobb a súlyveszteség megelőzése – tehát az állandó kontroll.

hány kiló egy ló

Évekkel később, már teljesen egészségesen.