Az általában genetikai úton öröklött hörgősség sok ló életét megnehezíti. A hörgősség tulajdonképpen egy porcbénulás, a tünetei pedig a terhelés alatti nehéz, hangos levegővétel és persze a kevesebb munkabírás.

A hörgős ló ezer évig elél – de kímélni kell!

A hörgősség nem rövidíti meg az állat életét, csupán kevesebb munkát bír elvégezni. A tünetek különösen a meleg nyári időkben vagy a fullasztóan párás levegőben erősödnek meg igazán. A hörgős ló valóban nagyon hangosan veszi a levegőt munka közben. Az én pacim is ebben a betegségben szenved és mondanom sem kell, a laikusok néha nagyon furcsán néznek rám, ha esetleg terepen összefutok velük az úton.

Mennyire nehezíti meg a ló munkáját a hörgősség?

Lépésben és ügetésben sík talajon egyáltalán nem vagy csak kis mértékben jelentkezik a tünet. Vágtában szinte kivétel nélkül, még a legoptimálisabb időben is hallható a ló nehézkes levegővétele.

Amire ügyelni kell, hogy ha nagyon erősek a tünetek, pihenni kell vele. Egy temperamentumosabb lónál, amelyiket a szíve-lelke vinne előre, nem biztos, hogy magától meg fog állni.

A hörgős ló hangja

Ebben a videóban lehetőséged van meghallgatni, hogy ügetésben mennyire lehet hallani a jellegzetes hörgős hangot.

Gyógymód a hörgősségre

A hörgősségre csupán műtéti megoldás létezik. Javítani lehet az állapotot és muszáj is – sok-sok kímélő mozgással, amivel a ló tüdeje megerősödik. Sok-sok dombon való felkapaszkodás és visszafogott, kíméletes vágtával.

A jó hír, hogy a több százezres műtét lassan azok számára is elérhető lesz, akik eddig nem engedhették meg maguknak és lovaik számára az egyébként is kockázatos beavatkozást.

A lovat már nem szükséges altatni és gégemetszést alkalmazni, hanem egy egyszerű endoszkópos lézeres műtétet kell kiállnia bódított állapotban. Eltávolítják a levegő útját elzáró szöveteket, egy pár napos megfigyelés és már mehet is vissza a ménesbe a többi ló közé. A végleges gyógyulás esélye pedig igencsak jó eredményeket mutat.