A lovaknál a pároztatást fedeztetésnek nevezik. A lovaknál a fedeztetés kicsit máshogy zajlik, mint más állatok esetében. Mivel a lovak nagydarab és igen kényes állatok, így a párzásnál több, akár négy- öt ember segítségére is szükség van, hogy ne tegyenek egymásban kárt.

A kancák már egy – másfél éves korukra ivaréretté válnak, a tenyészeti feltételeknek azonban csupán körülbelül három éves korukra válnak alkalmassá. Ugyanis ez idő tájékára válnak testileg is alkalmassá arra, hogy a csikó rendesen kifejlődjön és az ellés is rendben menjen.

A megfelelő mén kiválasztása a fedeztetéshez

A fedeztetés egyik legfontosabb pontja, hogy mindkét állat teljesen egészséges legyen. Egyik részről azért, hogy ne kapják el egymástól a különböző betegségeket, másfelől azért, hogy a csikó is egészséges legyen. Ugyanis számos betegség örökölhető – például a már korábbi cikkünkben említett tüdőbetegség is, a hörgősség is egy öröklött betegség.

Ezen felül meg kell határozni azt is, hogy mit is szeretnénk majd kezdeni a születendő csikóval. Javítani szeretnéd a kanca egyes tulajdonságait vagy egy sportlovat szeretnél elletni? Mindenek előtt ezt kell meghatározni, hiszen e szerint tudod megfelelően kiválasztani az apamént.

fedeztetés

A fedeztetés menete

A fedeztetéshez ma már nincs feltétlenül szükség arra, hogy a két ló találkozzon egymással. Többféle mesterséges megtermékenyítés is létezik a lovaknál, amelyekkel teljes mértékben elkerülhető a természetes fedeztetésnél fennálló balesetek kockázata.

A legegyszerűbb és legbiztonságtalanabb módszer a két lovat egész egyszerűen összeengedni és hagyni őket, hogy a szerelmük kibontakozzon. Sajnos az ilyen fedeztetéseknél nagyon gyakori a baleset – rúgások, harapások, vágások.

Ha a természetes fedeztetést a lehető legbiztonságosabban akarod véghezvinni, akkor a legcélszerűbb, ha arra kialakított fedeztető szobába szállíttatod a lovakat. A fedeztető szoba tulajdonképpen pontosan a lovak pároztatása céljából lett kialakítva, telis-tele van puha szivacsokkal, támasztó rudakkal és mindenféle felszereléssel, amellyel megkönnyíthető és biztonságossá tehető az esemény.

A kancát a sárlás 3. – 4. napján érdemes először fedeztetni.

fedeztetés

A biztonságos fedeztetés menete

A fedeztetés helyszíne legyen nyugodt és a talaj sima, csúszásmentes! A lovakat pedig fertőtleníteni szükséges, hogy kórokozók és fertőzések ne fenyegessék őket.

A mén érekében a kanca patáira erre az időre papucsot szoktak rakni (és természetesen a vasakat leszedik), valamint a hátsó lábakat is lefogatják, hogy megóvják a másik lovat a rúgásoktól. A kancára pedig pokrócot is szoktak teríteni, mert ilyenkor az agresszívebb mének hajlamosak megharapni a kancát.

Van, hogy a kanca egész egyszerűen teljesen elutasítja a mén közelítését. Olyan ló hangokat ad ki, ami egyértelműen azt jelzi, hogy nem áll készen a fedeztetésre – vinnyog és mellé sunyít és rúg. Ezt egy úgynevezett próbafalnál szokták ellenőrizni közvetlenül a párzást megelőzően. Ha a kanca jól fogadja a mén közelítését, akkor kezdődhet meg a fedeztetés. Mit jelent az, hogy jól fogadja? Nyugodt, terpeszkedik, vizel és oldalra emelgeti a farkát.

A kanca farkát oldalra húzzák és befáslizzák, a mént pedig segítik a behatolásban. Előfordul, hogy a kanca izgága és sokat fészkelődik – ezzel sajnos kockázatossá válik, hogy a mén esetleg lecsúszik a kancáról, ami szintén felveti a sérülés kockázatát. Ekkor egy egyszerű, régi praktikát szoktak alkalmazni – felveszik a kanca egyik első lábát és amíg el nem helyezkedett a mén, megtartják neki.

Az esemény után azonnal fertőtleníteni kell a mén hímvesszőjét. A fedeztetést egyébként meg szokták ismételni néhány órával később, hogy biztosan megtörténjen a megtermékenyítés.

Mikor érdemes fedeztetni?

A tavaszi fedeztetés természetesen a legjobb. A kancák vemhességi ideje ugyanis 11 hónap, így a csikó születése is tavaszra várható. A hideg téli időszakra a csikó már elég erős és felkészült lesz ahhoz, hogy ne tartogasson számára kockázatot a szélsőséges időjárás.