A lovasokra is érvényesek a KRESZ szabályok! Van egy-két szabály, amit jó ha tudsz, mielőtt megcéloznád a várost a patásoddal!

Rengeteg videó kering a világhálón bevásárlóközpontoknál „parkoló”, gyorsétteremeknél várakozó és bicikli úton közlekedő lovakról és lovasokról. Mit mond a KRESZ ezekre a helyzetekre?

Igaz, ami igaz, a kerékpárutat nem szabad lóval megközelíteni a KRESZ szerint. Más kérdés, hogy sok esetben a kerékpárutak nyújtanak biztonságot azon félős lovak és lovasaik számára, akiket halálra rémít egy-egy kamion vagy egy túl közel jövő autó. Ugyanis sokan sajnos még mindig nem veszik figyelembe, hogy az állatok nem úgy működnek, mint a gépek és sokkal óvatosabban kell megközelíteni és kikerülni őket járművel. Amíg nincs baj, nincs baj – ha viszont az állat megbokrosodik, annak következményeibe inkább jobb nem is belegondolni.

KRESZ

Lovasok ittasan

Mivel lóháton vagy lovas kocsiban is sofőrnek számítasz, így a KRESZ szerint természetesen tilos! Ez az a szabály, ami teljesen jogos, hiszen akárhogy is nézzük, nagy felelősség hárul rád, ha lovaddal részt veszel a forgalomban.

Az ittas állapotban elkövetett szabálytalanságok pedig akár életveszélyesek is lehetnek – talán pont egy évvel ezelőtt láttam egy lovas kocsit kísérő autót az autópályán baktatni a leállósávban… Ha egy mód van rá, ne ess kísértésbe a kocsmák mellett.

KRESZ

Lovasok az éjszakában

Nincs is annál fontosabb, hogy látható legyél a forgalom többi részvevői számára! Természetesen a láthatósági mellény használata mellett a lovat is el kell látni különleges, a lovat jól felismerhetővé tevő kiegészítőkkel. A KRESZ szerint kötelező, de ha nem is lenne az, mindenképpen ajánlott.

Ami a KRESZ szabályoknál is fontosabb!

KRESZ ide vagy oda, a legfontosabb, hogy úgy indulj útnak, hogy nem tudhatod, kikkel fogsz találkozni az utakon. Akik nem ismerik a lovakat, nem biztos, hogy figyelembe veszik, hogy egy menekülő állatról van szó és nem biztos, hogy tekintettel lesznek rád.

Hányszor hallottunk már olyan esetről, amikor az autósok vadul nyomták a dudát az elszabadult állatok láttán? Az első mindig a biztonság legyen – ne a legnagyobb forgalomban igyekezz megismertetni patásoddal az autó fogalmát, és amíg nem ülsz biztosan a nyeregben, inkább kerüld ki a forgalmas utakat.