A lovasterápia egyre elterjedtebb rehabilitációs, készségfejlesztős eszköz. Eredményei valóban lenyűgözőek, hiszen alapból egy teljesen egészséges ember jellemét és testét képes jelentősen fejleszteni.

A lovasterápia hatásai a testre

A lovasterápia mind a valamely szellemi fogyatékkal rendelkezők, mind a testi problémákkal küzdők számára erősen ajánlott sport.

A lovasterápia jó az ízületi bajokra, a hát és gerinc problémákra. Ellazítja az izmokat, nem lesznek olyan görcsösek. Jótékony hatással van a keringésre és az emésztésre is.

lovasterápia

A lovasterápia hatásai a lélekre

Elsősorban a lovasterápiát a személyiség fejlesztésére használják leginkább. Ennek oka, hogy a testi problémákat más eszközökkel is javítani tudják, a lovakkal való kapcsolatteremtés személyiségre gyakorolt hatását azonban nem lehet pótolni.

A lovas önbizalma nagymértékben nő, ezzel párhuzamosan megtanul felelősséget érezni az állatok iránt, így ez érvényesül az élet más területein is. Nagymértékben nő a türelme, megtanul egy dologra összpontosítani, koncentrálni. A ló a terápiás lovas igazi társává válhat, megtalálja benne a lelki partnert.

A lovasterápiát szakképzett emberek végzik, olyan lovakkal, amelyek direkt ilyen célra lettek kiképezve. A lovas olyan feladatokat kap az oktatótól, amelyet adottságaihoz mérten könnyen elvégezhet, a ló pedig minden mozdulatában segítségére lesz.