A lovak története csupán 4000 évvel ezelőtt kezdődött összefonódni az emberrel és csak pár száz éve beszélhetünk lóversenyzésről. Hogy ment végbe a lovak története a mai napig bezárólag? Milyen változásokon ment keresztül a teste és vajon miért?

  • Sir Richard Owen volt az első, aki 1840-ben veszámolt egy 55 millió éves lófaj leletről, amely a Hyracotherium nevet kapta. Egyébként közismertebb neve az Eohippus és átlagosan 35 centi marmagasságú volt – gyakorlatilag akkor volt, mint egy róka és lombevő fogazata volt. A paták ekkor még nem fejlődtek ki, elől négy, hátul pedig három ujjon járt.

lovak története

  • 25-40millió évvel ezelőtt jelent meg a Mesohippus és a Miohippus nevű ősló, amelyeknek már elől és hátul is három-három ujjuk volt. Egyre inkább a fűfélék fogyasztására térek át, a nyakuk megnőtt, hogy kényelmesebben érhessék el a gyepet, a szemük pedig két oldalra tolódott ki, aminek köszönhetően megnőtt a látóterük.

lovak története

  • Az első patás ló a Meryhippus volt, amely 17 millió évvel ezelőtt élt. Ez a faj, már a 90 centi marmagasságot is elérte és mindössze egy ujjon járt – bár egy másik ujj csökevénye még ott volt mellette. Keményebb, nehezebben rágható füveket is képes volt elrágni és bizonyítottan ménesben élt!

lovak története

  • A 6 millió évvel ezelőtt élt Pliohippusnak már valóban csak egy ujja volt és elérte a 120 centi magasságot.

lovak története

  • Míg végül 2 millió évvel ezelőtt megjelent a ma élő ló, az Equus.

Miért lett egyre nagyobb testméretű a ló? Nőtt a gyorsaságuk, amely amellett, hogy megvédte őket a ragadozókkal szemben, lehetővé tette, hogy egyre messzebb és messzebb tudjanak vándorolni.

A lovak története és az ember

A ló háziasítása nagyjából 4000 évvel ezelőtt kezdődött meg, Közép-Ázsiában. Időszámítás előtt 2100 körüli sziklarajzokat találtak, amelyek egyértelműen ló vontatta kocsikat ábrázoltak.

lovak története

Az emberek rájöttek, hogy lovak kitűnően alkalmasak a felszerelések szállítására, majd később igavonásra és hátaslóként használták. Mára a ló funkciója teljesen átalakult – versenyzésre és hobbilóként tartják számon.