A lovak nyerítenek – általában ennél a ponton ki is merül a ló hangok tárháza. Pedig az antropológusok jó néhány ló hangot meg tudnak különböztetni egymástól. Íme a legjellemzőbb ló hangok.

Ló hangok – a nyerítés

A nyerítés általában azt a célt szolgálja, hogy a ló távolban lévő társaikkal is kapcsolatba tudjon lépni. Ha például elvezeted lovadat egy karám mellett, de nem engeded közel a többi lóhoz, akkor előfordul, hogy felnyerít jelezve jelenlétét.

Ezen felül a csikós kanca gyakran szokott nyeríteni kicsinyének, hogy ne mennyen el nagyon messzire. Ritkán bár, de a ló hangok ezen fajtáját akkor is hallhatjuk, ha a ló meglátja gazdáját és üdvözli.

Ló hangok – a röfögés

A ló ezt a hangot az orrán keresztül adja ki. Szintén jelenthet üdvözlést, de gyakrabban akkor hallatja, ha etetés idő van és várja az aznapi takarmányozást.

Ló hangok – horkantás és prüszkölés

A horkantó hangot szintén az orrán keresztül adja ki a ló. A levegőt sokkal gyorsabban fújja ki az orrán, ezzel hozza létre ezt a különleges hangzást. Viszonylag gyakran lehet vele találkozni.

Például amikor például a ló egy új dolgot vizsgál és egy kicsit még tart tőle, akkor kinyújtott nyakkal a testét minél messzebb tartva a különös dologtól, megszaglássza és közben horkantgat.

Prüszkölésnél a ló izgatottságáról vagy félelméről ad jelzést felénk.

Ló hangok – a vinnyogás

Vinnyogásnak hívjuk azt, mikor a ló harcra ad figyelmeztetést. Ezzel a ló hang egyfajta kihívásra hívja fel a figyelmet. Általában a ló sunyít közben és gyakran rúgás vagy harapás követi az eseményeket. Van, hogy nem kerül sor a verekedésre, hanem egyszerűen az dönti el, hogy ki az erősebb, hogy melyik fél tud hosszabban vinnyogni.