A lovaglás mind a testre mind pedig a lélekre jótékony hatással van. Ezt az állítást igazolja a lovasterápia kialakulása, amelyről egy másik cikkünkben olvashatsz. Ezúttal azokról az általános változásokról fogunk beszélni, amelyek minden lovas számára adottak.

A lovaglás jótékony hatása a testre

Azon felül, hogy számos izmod, mint például a combod, a karod és a vádlid megerősödik, néhány ponton, különösen a vádlinál sokkal hajlékonyabbá válsz.

A lovaglás erősen javít az egyensúlyodon és mivel folyamatosan nyolc-tíz dologra kell egyszerre figyelned, a koncentrációképességed is javul.

Nő a testkép tudatod! Míg eleinte futószárazásnál belegabalyodsz a szár és az ostor egyidejű irányításába, egyre ügyesebbé válsz.

A reflexeid javulnak, szükség is van rá, hiszen a ló bármelyik pillanatban megugorhat alattad.

A lovaglás jótékony hatásai

A lovaglás jótékony hatásai a lélekre

Aki lovak közelébe kerül, az rövid időn belül önbizalom növekedést fog tapasztalni. Ez sem véletlen. Egy hatszáz kilós állathoz kétségtelenül kell a határozottság. Ha nem vagy elég magabiztos, azt a ló megérzi és ha olyan a természete, egyszerűen megtagadja az utasításaidat. Azt is mondhatnám, hogy a ló szó szerint szívatni fog, csupán azért, mert tudja, hogy veled ezt meg lehet tenni.

A magabiztosságon túl nőni fog a türelmed is. Lótól függő, de a legtöbb patásnak kell némi idő, hogy egy-egy feladatot pontosan megértsen és elsajátítson. Lehet, hogy az egyik alkalommal még tökéletesen megcsinálja a feladatot, de szükség van az ismétlésre, hogy rögzüljenek a mozdulatok. Minél többet gyakorolsz vele, annál jobban fog menni az adott feladat, majd egyre tovább fog rá emlékezni.

A legtöbb feladat megtanítása azonban hosszadalmas folyamat és türelem nélkül nem megy. A lóra nem lehet ráerőltetni csak úgy a munkát, a lényeg, hogy ő maga jöjjön rá, hogy mit kérsz tőle és magától végezze el a feladatot.