Mik azok a dolgok, amikre mindenképpen ügyelned kell, amikor nyeregbe szállsz? Amiket ebben a cikkben olvashatsz, azok a lovaglás alapjai, ezek azok a minimális dolgok, amikre feltétlenül figyelned kell a lovaglás alatt.

A lovaglás alapjai – felszállás és leszállás

A lovasok között nagy a vita arról, hogy hogyan kell felszállni a lóra. Valaki azt mondja, hogy talajról, valaki azt, hogy csakis fellépőről szabad nyeregbe szállni. A vélemények megoszlanak, eredmény azonban még nem született, tehát rajtad múlik, hogy melyik variációt választod.

Fellépőről kétségtelen, hogy sokkal egyszerűbben és óvatosabban tudsz beleülni a nyeregbe, azonban a földről is ugyanolyan kíméletes tudsz lenni. Arról nem beszélve, hogy ha a lovas terepre megy és valamiért leszáll, akkor nem biztos, hogy talál magának fellépőhöz hasonló helyet a felszálláshoz.

A felszállást mindig a bal oldalról, a ló közvetlen közeléből hajtsd végre. A bal kezeddel kapaszkodj meg a ló sörényében, a bal lábadat illeszd bele a kengyelbe, majd rugaszkodj el a földől és óvatosan ülj bele a nyeregbe. Soha ne a nyeregkápába kapaszkodj, mert felszállás közben elmozdíthatod a nyerget, ezáltal pedig feltörheted a ló hátát.

A ló sörényéhez mindig fogd hozzá a szárakat, hiszen ne feledd, ez a legfontosabb segédeszközöd. Azonban ügyelj rá, hogy a szárakat csupán csak megtartsd és ne tépd a ló száját. Ha olyan lóról van szó, amelyik meg szokott indulni felszállás közben, akkor a jobb szárat fog egy kicsit rövidebbre, hogy enyhén be kelljen hajtania a nyakát. Így nagy valószínűséggel nem fog megmozdulni, de ha meg is indul, akkor a nyerget pontosan alád fogja helyezni, miközben szállsz fel.

Leszállni sokkal, de sokkal egyszerűbb. Állítsd meg a lovat, vedd ki a lábad a kengyelekből, dőlj enyhén előre, a jobb lábadat lendítsd át a ló fara felett és csusszanj le baloldalon a földre.

lovaglás alapjai

A lovaglás alapjai – a szárak használata

A szárak soha ne legyenek felcsavarodva, legyenek kisimítva és feszesen tartva. A ló szájába soha ne kapaszkodj és indokolatlanul ne húzd a szárakat. A kezed mindig legyen a ló marjánál, a nyerek előtt alacsony magasságban, stabilan. Soha ne emeld fel indokolatlanul a kezedet, mert a ló megijedhet tőle. Amíg még tanulsz és nem automatikusan tartod a kezedet az említett ponton, addig érdemes megkapaszkodnod a kápában.

A szárakat mindig úgy fogd, mintha egy bögrét fognál. A cél az, hogy a képzeletbeli bögréből ha töltve van, egy csepp folyadék se folyjon ki! A kisujjad és a gyűrűs ujjad között vezesd el a szárat a hüvelykujjaddal pedig erősíts rá. Így tudod a legstabilabban fogni a szárakat.

Ha fordulásra akarod bírni a lovat, akkor az egyik szárat tartsd meg feszesen, a másikat – amelyik irányba fordulni akarsz – pedig húzd enyhén a hasad irányába. A ló azon nyomban fordulni fog.

A lovaglás alapjai – a helyes lábtartás

A sarkad mindig legyen lenyomva, amennyire csak tudod. A kengyelbe ne told bele túlságosan a lábadat csak éppen annyira, hogy a lábujjaid után legyen a kengyel. A cipőd orra nézzen a ló orrának irányába, a sarkad legyen a csípőddel párhuzamos vonalban. A helyes lábtartás nagyon fontos, mert a sarkaddal állandóan apró jelzéseket közvetítesz a ló felé, amellyel segíted őt a feladat megoldásában.

A lovaglás alapjai – a helyes ülés

A nyeregben mindig egyenes háttal kell ülni. A combjaiddal mindig szorosan támaszkodj meg a nyeregben. És amit talán kivétel nélkül minden kezdő lovas elhibáz, hogy mindig oda kell nézni, ahova mész. “Ha a földre nézel, akkor nagy valószínűséggel oda is fogsz kerülni” – hallani sok edzőtől és nem véletlenül! A lovaglás kissé olyan mint az autóvezetés, ha a járdát nézed, akkor egy idő után a kormányt is abba az irányba fogod forgatni.

A legtöbb lovas egyébként a ló nyakában gyönyörködik, de nem kell megijedni, a ló akkor is ott lesz alattad, ha nem nézel folyton rá! 🙂