A ló fürdetése egyszerű, amennyiben a ló nem irtózik a víztől. Cikkünkből meg tudhatod, hogyan érdemes elkezdeni hozzászoktatni lovadat a vízhez, valamit a ló fürdetésének íratlan szabályait is megtudhatod.

A ló fürdetése – mikor szabad nekiállni?

Mielőtt előhúznád a slagot, mindenképpen bizonyosodj meg felőle, hogy a hőmérséklet megfelelő a ló fürdetéséhez. Persze ha kánikula van egyértelmű, de a ló fürdetéséhez legalább 25 fokos hőmérséklet szükséges.

Ezen felül figyelj arra is, hogy a ne naplemente előtt állj neki, hiszen este még nyáron is jóval hűvösebb van, mint napközben. Ha a ló bundája még nedves, mikor lefürdeted, akkor könnyen lehet, hogy megfázik.

Sokan mondják, hogy persze ha jön egy eső, akkor sem fázik meg a ló, miért fázna meg attól, hogy slaggal lelocsolom? A válasz az, hogy a ló fürdetése közben folyamatosan bedörzsölöd a ló szőrébe a vizet. Ha jön egy eső, akkor bár a ló szőrzete nedves lesz, de a víz nem jut el közvetlenül a bőréhez, így nem fázik meg.

A ló fürdetése – lépésről lépésre

A ló fürdetése előtt mindenek előtt rámolj el minden nem odaillő dolgot a ló közeléből. Ne legyen mellette se patakaparó, se vödör, se semmi, amibe esetleg beleléphetne a ló.

Fontos, hogy ne közvetlenül lovaglás után fürdesd a lovat. Még ha teljesen le van száradva, akkor is inkább várj egy 20-30 percet, hogy biztosan elkerüld a ló megfázását.

Ha most találkozik először slaggal, akkor először hagyjad megszaglászni, hadd ismerkedjen meg vele. Ha nem rémüldözik, akkor kissé nyisd meg a csapot, mutasd meg neki, hogy víz jön belőle.

Ha megszokta, akkor lassan kezd el az első paták csutakolását. Mindig fokozatosan, lassan szoktasd hozzá a vízhez. Először az első lábakat mosd át a ló szügyéig, majd a hátsó patákat és lába alját.

Ezt követően jöhet a ló szügyének lemosása, a nyak rész, majd lassan térj rá a hátára. A ló hátsó fele maradjon utoljára, hogy a veséi meg ne fázzanak.