A lovasok sok esetben valamilyen lófajta mellett kötelezik el magukat, ha választásra kerül a sor, néhány lovas azonban lószínek alapján hozza meg a döntést. Sőt, vannak, akik kifejezetten gyűjtik az adott színnel rendelkező lovakat. Melyek a legkedveltebb lószínek?

A legkedveltebb lószínek azok, amelyek igazán ritkaságnak számítanak. Nem csoda, hiszen nincs is annál pompásabb, amikor a nap sugaraiban megcsillanó lószőr aranyban vagy ezüstben tündöklik! Vagy egy tiszta, mély fekete ló van a lovas alatt, amelynek egyetlen egy szőrszála sem vakít más színben.

A lószínek igazán fontosak olyan lovasok körében, akik ezzel is ki akarják mutatni összetartozásuk. Különösen igaz ez azokra a lovasokra, akik rendszeresen járnak bemutatóra, hagyományőrző mulatságokra.

A lovas kocsik előtt is legtöbbször hasonló méretű és színű, összeválogatott lovakat láthatunk. A színegyezés adódhat abból is, hogy mondjuk azonos fajtából valóak – a tiszta fríz lovak például mind-mind jegyek nélkül, feketén jönnek a világra és meg is tartják a színüket.

A leggyakoribb lószín

A legelterjedtebb lószín a pej. A pej ló alapszíne a barna, a sörény és a farok fekete színű. A pej színnek rengeteg változata van – meggypej, világospej, mogyorópej, csak hogy egy párat említsek.

A ló alapszínei egyébként a szürke, a pej, a fekete és a sárga, így talán nem okoz meglepetést, hogy ezekből van a legtöbb egyed, a többi szín mind-mind ezekből alakult ki.

Fekete

fekete ló

Tarka

tarka ló

Pej

pej ló

Sárga

sárga ló

Szürke

szürke ló

Neked melyik a kedvenc lószíned?