A lovak fogazata az ember által kialakított környezetben teljesen más mértékben kopik. Néhány lónál indokolttá válik az állandóan növésben lévő fogak reszelése.

A túlnőtt fogak egyik következménye, hogy a ló a táplálékot nem tudja megfelelően megőrölni, így a tápanyag hasznosulás nélkül, egyben távozik a szervezetéből. Ennek hatására a ló intenzíven fogyni kezd.

Ezen felül a túlnőtt fogak súlyos sebeket vághatnak a ló szájában, extrém esetben a fogak szó szerint kiüthetik egymást.

A fogproblémás lovaknál évente, félévente indokolt a fogreszelés, de minden egészséges ló fogazatát érdemes megnézetni legalább a kötelező oltások alkalmával. Sok esetben ugyanis alig látható jelei vannak a túlnőtt fogazatnak és megelőzhető a nagyobb baj, ha állandó kontroll alatt áll a ló. Amikor a fájdalmak jelentkeznek és a lótartó észreveszi, hogy lova nincsen jól, addigra lehet már nagy a baj.

Hogy zajlik a fogreszelés?

A fogreszelés történhet kézi és elektromos reszelővel. Ez utóbbival az állatorvos sokkal könnyebben és pontosabban tud dolgozni.

A lovat a reszelés előtt elbódítják, fejére egy speciális kötőféket tesznek, amely segítségével szétfeszítik a ló száját. A ló fejét stabil helyzetbe állítják, hogy a művelet közben semmiképp se rántsa el hirtelen.

Az orvos a reszelővel eltávolítja a túlnőtt részeket, majd ha szükséges, akkor a következő pár napra fájdalom csillapítót ír fel számára.

A fogreszelés időtartalma függ a fogak állapotától, de átlagban fél órát ölel fel. Akit ezek után kíváncsivá sikerült tenni, hogy mégis hogyan lehet elképzelni, a következő videóban megtekinthet egy általános fogreszelést: