A lovas ruházatról szóló cikkünkből megtudhattad, hogy hogyan célszerű összeállítanod az ideális öltözékedet. Ebben a cikkben pedig azokról a legfontosabb biztonsági lovas felszerelésekről olvashatsz, amelyek bár nem mindegyike kötelező, de nagy mértékben ajánlott minden lovas számára!

A legfontosabb lovas felszerelés – a kobak

A kobak használatát sokan megtagadják, mondván hogy nem illik az öltözékhez vagy kényelmetlen a viselése, esetleg a fej könnyedén beleizzad. A mai kobakok azonban már igenis divatosak és úgy vannak kialakítva, hogy a lovas kényelmesen érezhesse magát benne. Számos szellőző nyílással vannak ellátva és szinte kivétel nélkül mindegyik testre szabható.

A kobak életet menthet – ez az a pont, amellyel talán minden lovas egyetért. A legtöbb lovardában az edzéseken kötelező a kobak viselése, versenyeken pedig a pályát meg sem közelítheted nélküle. Ha lovagolni szeretnél ez az a lovas felszerelés, amelynek semmiképp ne hanyagold el a viselését.

Ajánlott lovas felszerelés a gerincvédő

 Nem véletlenül, hiszen sok esetben a lovas a hátát üti meg a legjobban, mikor leesik a lóról. A kifejezetten lovaglásra kialakított gerincvédők egyáltalán nem akadályoznak a kényelmes lovaglásban. Nagyobb biztonságérzetet nyújt és ha esetleg elkerülhetetlenné válik az esés, a gerinced biztosan elkerüli a sérülést.

Mire jó a lábszárvédő?

A biztonsági lovas felszerelések közül szintén kiemelkedő helyen szerepel a lábszárvédő, más nevén chaps használata. A lábszárvédő, mint ahogy a neve is sejteti térdtől egészen a lábfejedig elől és hátul is fedi a lábszáradat. Előnye azon túl, hogy megakadályozza a vádlid kengyel általi becsípődését, számos más sérüléstől is megvédhet.

Mindazon túl, hogy esésnél tompítja az ütést, némelyik lábszárvédőnek olyan a kialakítása, hogy a vége ráhajlik a cipőre. Ez a kialakítás segít elkerülni a kengyelbe való beleakadást.

Ezek a lovas felszerelések bár fölöslegesnek tűnhetnek, de a baj könnyen jön és akkor nem mindegy, hogy milyen öltözék van a lovason.